Dansk Magisterforening

8 største reformer de seneste 10 år: Så meget har universiteterne ændret sig

Forsker i uddannelsespolitik Katja Brøgger nævner Aarhus Universitet som eksempel på et universitet, der allerede har implementeret flere af de anbefalinger, som Reformkommissionen har opfordret til. © Foto: Søren Kjeldgaard / AU

Universiteter
Del artikel:

Forsker i uddannelsespolitik genkender ikke Reformkommissionens præmis om, at universiteterne er forældet. Mange af de anbefalinger kommissionen kommer med, er nemlig allerede blevet implementeret. Se listen her over de 8 mest væsentlige reformer på universitetsområdet de seneste 10 år.

6. april kom Reformkommissionen med deres første sæt anbefalinger. De anbefaler blandt andet, at man fjerner SU’en på kandidatuddannelsen og omlægger en del af kandidatuddannelsen til et 1-årigt forløb på 75 ECTS.

Katja Brøgger er lektor i uddannelsespolitik- og styring på DPU, Aarhus Universitet. Hun genkender ikke kommissionens præmis om at vores uddannelsessystem er forældet og designet i en anden tid, hvor det var naturligt, at man havde samme form for arbejde fra ung til pensionsalderen.

Hun uddyber, at det var præcis samme analyse, man lavede af sektoren for 20 år siden, da de første store universitetsreformer kom.

”Anbefalingerne bærer ligeledes præg af, at man ikke har nok viden om, hvad universiteterne allerede har implementeret. Der er flere af kommissionens anbefalinger, som universiteterne allerede har imødekommet”, siger hun og uddyber, at universiteterne de sidste 20 år har været igennem en stor transformation som følge af de mange reformer.  

Hun kunne godt have tænkt sig en tættere kommunikation mellem Reformkommissionen og universiteterne.

”Sagen er, at der måske allerede er flere af de udfordringer, Reformkommissionen lister op, som er løst. De fulde effekter af den ledighedsbaserede dimensionering og den nye udflytningsplan kender vi endnu ikke.”

Se her en gennemgang af de otte største reformer på universitetsområdet de seneste 10 år.

1 Akkredittering af DM Akademikerbladet