Ny overenskomst giver lønstigning til akademikere i kommuner
Formand for KL's Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler præsenterede i dag det nye overenskomstforlig for kommunalt ansatte. © Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Ny overenskomstaftale for kommunalt ansatte indeholder mere fokus på psykisk arbejdsmiljø, en aftale om sorgorlov og en indsats for grøn omstilling.
Efter mere end tre dages hektiske forhandlinger er der nu indgået et treårigt overenskomstforlig mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer de kommunalt ansatte.
Forliget sikrer generelle lønforbedringer på 5,02 procent over de næste tre år. Det gælder også de omkring 37.000 kommunalt ansatte akademikere.
Derudover indeholder aftalen en række tiltag. Blandt andet:
- En fortsættelse af Reguleringsordningen, der sikrer, at lønudviklingen følger den private
- En rekrutteringspulje målrettet social- og sundhedsassistenter samt en lavtlønspulje, begge på hver 140 mio. kroner
- En indsats for at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø, bl.a. ved at udvikle den frivillige uddannelse for ledere
- Et nyt "partnerskab om et godt og langt seniorliv" får tre mio. kroner
- Sorgorlov, der giver forældre ret til 26 ugers orlov i tilfælde af barns død
- Flere kommunalt ansatte på fuld tid er en målsætningen i de kommende år
- Nye initiativer til bæredygtighed og grøn omstilling skal sættes i gang, blandt andet en app, hvor medarbejdere kan komme med forslag til grønne initiativer
”Vi er tilfredse med, at vi er lykkes at komme i hus med et rimeligt resultat. Med et ansvarligt forlig har vi sikret de kommunalt ansattes lønudvikling og balancen til det øvrige arbejdsmarked”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, i en pressemeddelelse.
Nu venter der yderligere forhandlinger om særlige temaer imellem KL og Akademikerne. Kravene fra Akademikerne lyder blandt andet på etablering af en kompetencefond, mere fleksibilitet og større lønstigninger.
Det psykiske arbejdsmiljø i centrum
I tråd med overenskomstforhandlingerne på statens område er parterne blevet enige om to initiativer, der skal styrke indsatsen i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Den fælles partsindsats SPARK videreføres og videreudvikles i perioden 2021–2024.
Derudover er man blevet enige om at udvikle og tilbyde en frivillig uddannelse i ledelse af psykisk arbejdsmiljø for ledere med personaleansvar.
”Trivsel hænger tæt sammen med et godt psykisk arbejdsmiljø. Det kræver god ledelse og et tæt samarbejde mellem medarbejdere og ledere. Begge dele skruer vi nu op for med de initiativer, vi har aftalt i dette forlig”, siger Steen Christiansen, der er næstformand i KL, i en pressemeddelelse.