Dansk Magisterforening

Borgmester: Derfor forbyder vi snus i arbejdstiden

Morten Slotved (K) er borgmester i Hørsholm Kommune © Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Hørsholm Kommune vil forbyde de ansatte at bruge snus i arbejdstiden. Vi har spurgt borgmester Morten Sletved (K) hvorfor.

Morten Sletved, hvorfor skal I som arbejdsgiver bestemme, hvad jeres medarbejdere putter i munden?

”Vinklen på det her er, at vi har fulgt Kræftens Bekæmpelses anbefalinger, der siger, at snus er farligt. Og snus er ulovligt at sælge i Danmark, så jeg har det fint med at sige, at det skal kommunens ansatte heller ikke bruge”.

Hvad er det, I gerne vil opnå ved at forbyde medarbejderne at bruge snus?

”Vi følger Kræftens Bekæmpelses anbefalinger. Vi ønsker ikke, at medarbejderne bruger tiden på at ryge cigaretter eller tage snus. Så vi har lagt os op ad Kræftens Bekæmpelses anbefalinger”.

Hvorfor er interessant for jer som arbejdsgiver at beskæftige sig med medarbejdernes sundhed?

”Sundhed er også noget med, hvordan det bliver opfattet af borgerne. Hvis børnenes lærere står med snus i frikvarteret, så er det et dårligt signal at sende”.

Har I oplevet, at det har været et konkret problem, at en ansat i kommunen brugte snus?

”Det er ikke noget, jeg har kendskab til skulle være et problem. Men jeg har det fint med at sige, at det er forkert, at medarbejderne bruger snus. Det er anbefalingen fra Kræftens Bekæmpelse. Og så er forbuddet mod snus noget, pressen har gjort til et problem. Det her handler mest om at forbyde røg.”

I pressemeddelelsen siger du, at ”kommunens medarbejdere er med til at gøre tobak mindre synligt og attraktivt” for børn og unge. Hvilke børn og unge kan se, at for eksempel de ansatte i administrationen bruger snus på deres kontor?

”Det er én for alle og alle for en. Og de fleste af vores medarbejdere har altså noget med borgere at gøre, og så det er skidt, hvis de sender et signal om, at det er godt at tage snus".

Snus er i modsætning til rygning ikke noget, der direkte påvirker andre end den, der tager det. På den måde minder det lidt om at spise slik, der også er usundt. Kunne du forestille dig at forbyde slik i arbejdstiden?

”Slik er ikke ulovligt at sælge i Danmark. Det er snus. Og man skal ikke bruge det i arbejdstiden, når det ikke er tilladt at sælge. Og så følger vi Kræftens Bekæmpelses anbefaling”.