Dansk Magisterforening

VIA-rektor har betinget tillid til uddannelsesleder

”Jeg har hæftet mig ved, at pengene ikke er gået til pjank, men kun til det formål, de blev givet til, nemlig uddannelse,” siger VIA´s rektor Harald Mikkelsen om advarslen til Morten Thorning. © Foto: Melissa Kühn Hjerrild/Politiken/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Det gør indtryk på Harald Mikkelsen, at eksperter kritiserer VIAs beslutning om at lade animationsuddannelsens leder slippe med en advarsel, selv om han bl.a. købte ydelser af sin familie for 678.000 kroner. Men rektor fastholder, at det var den korrekte sanktion på daværende tidspunkt.

”Det gør selvfølgelig indtryk, at en række forvaltningseksperter undrer sig over vores beslutning. Selv har jeg hæftet mig ved, at pengene ikke er gået til pjank, men kun til det formål, de blev givet til, nemlig uddannelse. Morten Thorning har fået en tydelig advarsel, og med forbehold for, at han holder sig til vores aftale, har jeg fortsat tillid til ham.”

Sådan siger VIAs´ rektor Harald Mikkelsen, efter at flere eksperter i Magisterbladet har kritiseret, at VIA´s øverste ledelse lod uddannelseslederen på animationsuddannelsen TAW i Viborg slippe med en advarsel, til trods for, at uregelmæssighederne står i kø i Morten Thornings budgetforvaltning.

Rejser et år for 2,4 mio
Udover et samlet underskud på 12,7 millioner har Morten Thorning i 2017 og 2018 bl.a. købt ydelser af sin kæreste, sin datter og sin bror for 678.000 kroner, han har rejste på første klasse og anvendt lounger i lufthavne, anvendt tro og love-erklæringer i et betydeligt omfang i forvaltningen af VIA´s midler samt afholdt omkostninger for eksterne gæster i et ikke ubetydeligt omfang.

Det fremgår af en udvidet forvaltningsrevision fra PriceWaterhouseCooper, som i sommer blev hyret af VIA til at gå TAW´s økonomiforvaltning efter i sømmene.

En aktindsigt, som Magisterbladet efterfølgende har fået i institutionens regnskaber, viser endvidere, at udgifter til hotel, fly og taxa alene i 2017 beløb sig til 2,4 mio og i 2018 til lidt over en million kroner.

Graverende at købe ydelser af familien
Morten Thorning var suspenderet fra sit job, mens revisionen pågik hen over sommeren. I august fik han en skriftlig advarsel, men han blev samtidig genindsat som uddannelsesleder.

Harald Mikkelsen er ikke enig med forvaltningseksperterne i, at de overtrædelser som er sket, nødvendigvis bør føre til en afskedigelse.

”Det, der generere mig mest i Morten Thornings budgetforvaltning, er de aftaler han har indgået med sin familie om at købe ydelser. Det er et graverende forhold. Men når vi i VIA´s øverste ledelse giver en klar advarsel og ikke en fyreseddel, så skyldes det, at Thorning ikke har puttet pengene i sin egen lomme”, siger Harald Mikkelsen.

Jeg står på mål for beslutningen
Rektor afviser, at Morten Thorning kan have påført VIA et tab, der kan medføre et erstatningsansvar. Han siger også, at ledelsen i VIA har været i løbende kontakt med styrelsen for uddannelse og forskning om håndtering af budgetroderiet i TAW.

”Jeg står på mål for beslutningen om at lade Morten Thorning fortsætte i jobbet, og jeg har tillid til, at der fremadrettet bliver strammet kraftigt op om de administrative processer på animationsuddannelsen”, siger Harald Mikkelsen.

Regningen for budgetoverskridelserne i TAW er der fundet penge til i VIA´s overordnede rammebevilling, der også finansierer fx lærer,- pædagog- og sygeplejerskeuddannelserne i hele Region Midtjylland.