Dansk Magisterforening

Engangsbevilling løfter kun pædagog­uddannelsen midlertidigt

© Michael Bothager / Ritzau Scanpix

Del artikel:

Til trods for, at Tommy Ahlers i januar bevilgede 17,5 millioner ekstra til at styrke pædagoguddannelsen, vil tilskuddet per studerende være på samme niveau i 2021 som i 2018. Det viser ministeriets egne tal.

”Pædagoguddannelsen er måske den allervigtigste uddannelse. Det er pædagoger der giver vores børn en spændende hverdag, lærer dem at indgå i fællesskaber og hjælper udsatte De spiller en unik rolle for, at vores børn får en god start på livet. Nu giver vi ekstra penge til professionshøjskolerne, så de kan gøre endnu mere for at klæde de studerende grundigt på til de her opgaver.”

Sådan lød det, da forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers i januar i år bevilgede ekstra 17,5 millioner til at give pædagoguddannelsen et fagligt løft og styrke studiekulturen.

Men ifølge en prognose, som er baseret på ministeriets egne regnskabstal, bliver løftet kun kortvarigt. Allerede i 2021 er det gennemsnitlige årlige tilskud per pædagogstuderende – de såkaldte STÅ-midler – igen på samme niveau som i 2018.

Det fremgår af et svar, som ministeriet har udarbejdet til Socialdemokraternes uddannelses- og forskningsordfører Mette Reissmann.



Tydelig forskel på rød og blå
Ifølge Reissmann bekræfter tallene, at regeringen ikke er ambitiøse nok, når det gælder kernevelfærdsuddannelserne.

”Det er stærkt kritisabelt, at regeringen signalerer store ambitioner på pædagogområdet, når pengene ikke følger med”, siger Mette Reissmann.

Det er på velfærdsuddannelserne, at forskellen på rød og blå politik bliver allermest tydelig, påpeger socialdemokraternes ordfører.

”Vi vil styrke professionsuddannelserne, særligt pædagog- og socialrådgiveruddannelserne, som har været underfinansierede, siden professionshøjskolerne blev etableret. Mens S-regering vil sløjfe omprioriteringsbidraget med øjeblikkelig virkning, tøver regeringen endda med at sætte en slutdato for to procents besparelserne i 2022”, siger Mette Reissmann.

"Det hænger på ingen måder sammen."
Det er kun en uge siden, at Tommy Dalegaard Madsen, der er formand for DM Professionshøjskoler og Erhvervsakademier, på en konference hørte Tommy Ahlers sige, at pædagoguddannelsen med bevillingsreformen havde fået et tiltrængt og betragteligt løft.

”Men ministeriets prognose stiller spørgsmålstegn ved, om den nye bevillingsreform overhovedet giver det løftm vi har fået stillet i udsigt. Vi skal i hvert fald ikke glæde os for tidligt,” påpeger Tommy Dalegaard Madsen.

Heller ikke rektortalsmand for Danske Professionshøjskoler Stefan Hermann kan få øje på et betragteligt kvalitetsløft, når STÅ-midlerne i 2022 forventes at være på 2018-niveau.

”Det hænger på ingen måder sammen”, konstaterer han.

Magisterbladet arbejder på at få en kommentar fra Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.