Dansk Magisterforening

Nu trækker MP Pension sine investeringer fra kontroversielt mineselskab

© Foto: Washington Alves / Reuters / Ritzau Scanpix

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Mineselskab med 10 år lang historie med krænkelser af menneskerettigheder og miljø er nu blevet ekskluderet af MP Pension. Det betyder bl.a., at MP Pension trækker alle sine investeringer fra mineselskabet.

Alle MP Pensions investeringer i det kontroversielle mineselskab Vale vil blive trukket, og pensionsselskabet vil heller ikke fremover investere i Vale. Vale er dermed ”ekskluderet”, oplyser MP Pension i en pressemeddelelse.

Eksklusionen sker, efter at Vale i 10 år har haft en historik med krænkelser af miljø og menneskerettigheder. Fx døde 360 mennesker i januar i Brasilien, da en af Vales dæmninger kollapsede.

Da Magisterbladet i april skrev om sagen, ville MP Pension i første omgang kun sætte minevirksomheden i karantæne. Ambitionen var dengang at forsøge at ændre selskabet indefra. Det er ikke lykkedes i tilstrækkelig grad, og derfor ekskluderer pensionsselskabet nu Vale, fortæller direktør i MP Pension, Jens Munch Holst.

I 10 år har Vale ifølge rapporter krænket menneskerettigheder. Hvorfor bliver de først ekskluderet nu?

”Vi prøver langt henad vejen at engagere os i de virksomheder, vi investerer i, og forbedre dem på den måde. Men nogle gange må vi erkende, at det efterhånden er så skidt en case, at vi må sige farvel og tak for denne gang. Det er sket her”, siger Jens Munch Holst.

Hvad gør I for at sikre, at I investerer etisk fremover?

”Jeg vil hellere sige, at vi investerer i ”ansvarlige” virksomheder. Etik er for mig at se noget mere personligt.  Vi arbejder struktureret med at screene for, at dem, vi investerer i, kan godkendes på hele ansvarlighedsspektret. Det vil siget ift. fx miljø, arbejdsforhold, og hvordan man driver virksomheden i det hele taget”, fortæller han.

Han mener, at ansvarlige investeringer i høj grad er i medlemmernes interesse.

”Vi oplever, at det er noget, de i den grad har en holdning til. Der er ikke så meget pjat der. Ansvarlige investeringer er derfor hele vores eksistensberettigelse. Og heldigvis er markedet stort, så der er rigeligt med ansvarlige virksomheder, som kan give et lige så godt eller bedre aktieafkast”, siger Jens Munch Holst, der ikke mener, at eksklusionen vil påvirke MP Pension negativt på den økonomiske front.

MP Pension har haft direkte investeringer for godt 30 millioner kroner i mineselskabet og har derudover aktier for 23 millioner kroner i japanske Mitsui & Co., der ejer 15 procent af Vale Mozambique.