Dansk Magisterforening

Hans sidste optræden: Fem fantastiske citater fra Houllebecq på Louisiana

© Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AFP/Ritzau Scanpix

Del artikel:

"Jeg har enkelte gange følt mig fri, og det har føltes underligt". Houllebecq leverede en række fantastiske svar på publikums spørgsmål, da han var på scenen til Louisiana Literature denne weekend.

Dette er min sidste sceneoptræden, sagde den kontroversielle og prisbelønnede forfatter Michel Houllebecq, da han i lørdags på scenen til litteraturfestivalen på Louisiana Museum of Modern Art.

På forhånd havde besøgende indsendt spørgsmål til elskede og forhadte forfatter, der er kendt for....

Houllebecq, der er 61 år, leverede, ikke overraskende, en perlerække af oneliners og skarpe svar. Vi har samlet de bedste i artiklen her.

 

 

”Den bedste metode til at skrive frygtløst, er at forestille sig, at man er død, inden bogen udkommer. Når bogen kommer tilbage fra korrektur, er det for sent, og så kan man bare håbe på, at man dør, inden den bliver trykt og udkommer”.

 

Spørgsmål: Hvad var den første plade De købte?

Svar: ”Den var ikke særlig god. Det var Isaac Hayes med ‘Shaft’”

(via Mikael Bertelsen på Twitter)

Spørgsmål: Hvad synes De om personlig frihed?’

Svar: ”Jeg har enkelte gange følt mig fri, og det har føltes underligt. Jeg rejste mig engang fra en optagelsesprøve og gik, og dér følte jeg mig fri. I mit tilfælde har det været, når jeg har forladt et system”.

 

Hvem er dine idoler?

”Baudelaire er min Gud, og jeg har forsøgt at få et vers af ham ind i alle mine romaner, og på den måde betale min gæld til den store digter”.

I Elementarpartikler er man på en nudiststrand. Er det research på nettet, eller har De selv været der?’
”Bogen udkom i 98, og er skrevet i 96. Der var ikke så meget om nudiststrande på nettet dengang”.

 

 

 

Hvordan var De som dreng?’

”Som dreng spillede jeg en rolle, hvor jeg forsøgte at virke så normal som muligt. Det blev mindre senere, hvor mine interesser passede sammen med de andre. Sex og rock".

 

Forfalskede Deres mor Deres dåbsattest for at De skulle fremstå som et særligt begavet barn?

"Min mor mente at jeg var et geni, og måske forfalskede hun min dåbsattest for at få mig tidligere i skole, og jeg ved derfor ikke om jeg er født i 1956 eller 1958".

 

Hvorfor er det enormt vigtigt for dig at skrive?

”Det er livsnødvendigt, fordi vores menneskelige hjerne i virkeligheden er alt for kompliceret til det ene liv, vi har mulighed for at leve. Vi er nødt til at leve en masse parallelle liv for at få brugt hjernen til et eller andet. Først og fremmest ved at læse. Og så ved at have storhedsvanvid nok til at tro, at man selv kan tilføje noget til alt det, der allerede er udgivet”.

(citeret i Politiken)

 

Hvilket råd ville du give dig selv som seksårig?

”Uanset hvad vi sagde til denne dreng, ville vi ikke kunne spare ham for livets ulykker og sorger og genvordigheder. Han vil komme ud for frygtelige ting og store sorger. Det eneste, vi måske kan sige til ham, er, at læsning er en trøst”.

(citeret i Politiken)

Michel Houllebecq

Født i 1958 på øen Réunion i Det Indiske Ocean.

Uddannet civilingeniør i 1978.

Debuterede i 1991 med ”H. P. Lovecraft: contre le monde, contre la vie”, et biografisk essay om den kendte gyserforfatter.

Skriver romaner, digte og essays. Blandt andet Udvidelse af Kampzonen (1994), Elementarpartikler (1998) og Kortet og Landskabet (2010).