Dansk Magisterforening

Førende amerikansk klimaforsker har sagt op i frustration over Trumps klimaskepsis

© Tevis Gergen / Unsplash

Af Anna Dalsgaard
Del artikel:

Klimaforskeren Lewis Ziska har forladt sit job hos USDA - U.S. Department of Agriculture, efter at Trump-administrationen har sat spørgsmålstegn ved både forskningsresultater og forsøgt at hindre mediedækningen af forskningen.

En af USA’s førende klimaforskere, den 62-årige plantefysiolog Lewis Ziska, har besluttet at forlade USDA - U.S. Department of Agriculture, hvor han har arbejdet i to årtier.

Ifølge det amerikanske site Politico har forskeren oplevet, at Trump-administrationen har forsøgt at skjule hans banebrydende undersøgelse af, hvordan ris mister næringsstoffer på grund af stigende kuldioxid i atmosfæren. Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Science Advances sidste år.

Beslutningen om at forlade jobbet er taget i kølvandet af, at flere embedsmænd er fratrådt deres stillinger på grund af beskyldninger om, at administrationen censurerer klimavidenskab. Noget, der har fået alarmklokkerne til at ringe i forhold til den videnskabelige integritet i den føderale regering.

“Man får fornemmelsen af, at forholdene har forandret sig. At dette ikke er et sted, som egner sig til forskning og undersøgelser, der ikke stemmer overens med de politiske holdninger i administrationen. Det er så trist, at jeg ikke engang kan fortælle om det”, siger Lewis Ziska til Politico.

En af Danmarks førende landbrugseksperter Jørgen E. Olesen, kan godt forstå Lewis Ziska’s beslutning.

”Jeg kender folk i USA, som er trætte af forholdene, og hvor det går dem på. Men det kræver lidt mod at sige fra. Det er jo hans job og virke, så hatten af for det”, siger Jørgen E. Olesen, som er professor og sektionsleder på Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

En Politico-undersøgelse fra juli 2019 viser, at USDA rutinemæssigt har begravet sin egen klimarelaterede forskning og viden, ligesom USDA har undertrykt frigivelsen af sin egen plan for undersøgelse og reaktion på klimaændringer.

Alt sammen noget som USDA gentagne gange har afvist. Som svar på Lewis Ziskas fratræden sagde USDA således i en erklæring, at indvendingerne mod at fremme hans undersøgelse af ris var baseret på videnskabelig uenighed, og dermed ikke var politisk.

Ifølge det amerikanske site har Lewis Ziska tegnet et billede af en afdeling i konstant frygt for præsidenten og sekretær Sonny Perdues åbne skepsis overfor bredt accepteret klimavidenskab. Det fik ansatte til at gå til ekstremerne for at skjule deres arbejde for at undgå politisk tilbageslag.

Jørgen E. Olesen mener ikke, at noget lignende kunne ske herhjemme.

”Vi har en helt anden kultur. Jeg kan mærke på mine kolleger i USA, at det er blevet rigtig ekstremt. De er frustrerede over, at det et blevet ekstremt politiseret. Man fornægter simpelthen viden på det her område, og det tror jeg slet ikke, vi kunne opleve i Danmark”, siger han.