Dansk Magisterforening

Akademikerne vil have privatiseret beskæftigelsesindsatsen

Del artikel:

Den håndholdte indsats vil rent faktisk virke, hvis det er private aktører med erfaring på området som varetager opgaven. Sådan siger Lars Qvistgaard fra Akademikerne, der mener at kommunerne ikke har kompetencerne til at lykkes med beskæftigelsesindsatsen.

Når nu den mest effektive måde at få ledige i beskæftigelse på er ved en håndholdt indsats, hvorfor er kommunerne så ikke lykkedes bedre med opgaven?

Det spørger formand for Akademikerne Lars Qvistgaard om i et debatindlæg hos Altinget. Her opfordrer han til, at den håndholdte beskæftigelsesindsats bliver privatiseret og overladt til a-kasserne og brancheorganisationerne, da det vil give bedre resultater.

'Den håndholdte indsats virker – og det kan den gøre i hele landet, i alle brancher og på alle typer virksomheder og ledige, fordi matchet starter hos den enkelte virksomheds behov og i det konkrete udbud af kompetencer. Det er ikke så svært, men selvfølgelig kræver det prioritering', skriver Lars Qvistgaard.

Han forklarer, at der er flere årsager til, at kommunerne ikke kan løfte opgaven i dag. Det skyldes blandt andet, at kommunernes konsulenter ofte har for travlt med andet end at matche ledige med virksomheder.

Derudover har kommunerne i dag store økonomiske interesser i at beskæftige deres ledige inden for deres egen kommunegrænse i stedet for at søge match uden for kommunegrænsen, skriver Lars Qvistgaard.

'Samlet set betyder det, at der er dårlige rammer for, at den håndholdte indsats kan komme til at virke og levere resultater'.

Ifølge Lars Qvistgaard skal opgaven i stedet overlades til et samarbejde mellem a-kasserne og brancheorganisationerne, da de er tæt på og kender de ledige og virksomhederne godt.

'Akademikerkampagnen har gennem årene hjulpet flere tusinde virksomheder og ledige akademikere med at finde hinanden gennem håndholdt match. Den viden herfra gør, at vi nu ved meget præcis, hvordan den håndholdte indsats skal gribes an, så den virker'.