Dansk Magisterforening

Regeringen i mindretal om udflytning

Del artikel:

Socialdemokraterne stemmer nej til forslag om at flytte Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) fra København til Aarhus. Dermed er regeringen i mindretal om at gennemføre udflytningen af den statslige arbejdsplads.

Der er opstået usikkerhed om, hvorvidt den planlagte udflytning af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) fra København til Aarhus vil ske eller ej. 

Regeringen er i dag tirsdag blevet bragt i mindretal om den planlagte udflytning efter Socialdemokraterne efter længere tids overvejelser netop har besluttet at vende tommelfingeren nedad til forslaget. Det skriver DR tirsdag.

Da Liberal Alliance allerede har gjort det samme, kan regeringen ikke længere samle 90 mandater til at gennemføre forslaget.

Mest fornuftigt
Medlem af Udenrigsudvalget Mogens Jensen (S) anfører, at der har været massiv kritik af udflytningen i de høringssvar, der er givet.

"Vi har også selv forsøgt at få svar fra regeringen på noget af den kritik, som der er fremkommet. Og af de svar, regeringen har givet, fremgår klart, at placeringen af DIIS i København er det, der er mest fornuftigt", siger Mogens Jensen til DR.

I oktober sidste år annoncerede regeringen, at omkring 3.900 statslige arbejdspladser flyttes ud af København. Heriblandt er DIIS med omkring 100 arbejdspladser, hvoraf de 25 er medlemmer i Dansk Magisterforening (DM).  

Kræver flertal
Flytningen af DIIS kræver som eneste statslige arbejdsplads et flertal i Folketinget, hvis flytningen skal realiseres. De øvrige statslige arbejdspladser kan regeringen flytte administrativt og behøver derfor ikke et flertal.

Ifølge Mogens Jensen har Socialdemokraterne haft det udgangspunkt, at partiet generelt har støttet regeringens udflytningsplaner. 

"Det er fornuftigt, at der er en bedre balance i fordelingen af statslige arbejdspladser, men i DIIS' tilfælde er 98 procent af deres samarbejdspartnere og hovedbrugere i hovedstadsområdet", siger Mogens Jensen.

Et nederlag
Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, har meget svært ved at se de gode argumenter for, hvorfor man ikke skal flytte DIIS til Aarhus.

"Jeg synes, det er et nederlag for de mennesker, der ønsker bedre balance i landet, og at ikke alt skal ligge i København. For os, der har den holdning, er det et nederlag", siger Michael Aastrup Jensen.