Dansk Magisterforening

20.000 demonstrerer mod uddannelsesbesparelser

Del artikel:

Mere end foreløbigt 20.000 har på sociale medier anmeldt sig til demonstrationer i storbyerne i eftermiddag mod regeringens bebudede milliardbesparelser på uddannelser.

En række gymnasier over hele landet er i dag gået i sort. Al undervisning er indstillet på 57 gymnasier over hele landet, som i stedet for har bestilt busser, der skal køre lærere og elever til demonstrationer i eftermiddag mod regeringens bebudede milliardbesparelser på uddannelse og forskning.

Mere end 20.000 personer har før middag meldt sin deltagelse på Facebook til demonstrationer i København og Aarhus.
Med de bebudede besparelser vil regeringen have hver uddannelsesinstitution til at spare to procent om året. Det medfører, at uddannelsesområdet får 8,7 milliarder kroner mindre til rådighed.

Dialog med regeringen om at ændre planerne har ikke ført til noget. Derfor går de mange faglige organisationer til eftermiddag på gaden og demonstrerer, forklarer Frederik Thordal, som er formand for DM Studerende.
"Når regeringen begår løftebrud og laver besparelser, der rammer én enkelt gruppe så hårdt, har vi som studerende ikke andet valg end at gå på gaden og demonstrere. I det nuværende klima er der i hvert fald intet, der tyder på, at de lytter til gode argumenter", siger Frederik Thordal.

Stor alliance mod besparelser

Det er Uddannelsesalliancen, som står bag dagens demonstrationer. Den blev dannet efter Venstres varsling om milliardnedskæringer på uddannelsesområdet. Den består p.t. af 38 elev- og studenterorganisationer og fagforeninger, og blandet andet Danske Studerendes Fællesråd, Danske Gymnasieelever, Dansk Magisterforening (DM), DM Studerende og LO-ungdom.

"Vores bagland var så sure, at vi ikke kunne lade være med at gøre noget", siger formand for Dansk Studerende Fællesråd Yasmin Davali til Politiken.

Uddannelsesalliancen kæmper for tre mål:
- Stop milliardnedskæringer på uddannelse
- Hæv kvaliteten
- Invester i fremtiden

Også erhvervslivet utilfredse
Det er ikke kun blandt uddannelsesinstitutionerne og fagforbundene, at de bebudede besparelser har vækket både undren og vrede. Også arbejdsgiverne og større virksomheder som Novo Nordisk har meldt deres utilfredshed med regeringens ønsker og at spare på uddannelse og forskning.

Sammen med Dansk Erhverv kritiserede Novo Nordisk i et debatindlæg i Berlingske onsdag regeringen for at beskære forskningen for kraftigt.

"Med regeringens forslag om at skære mere end otte procent af finanslovsbevillingen til forskning til næste år, mener vi, at det danske forskningstræ beskæres alt for voldsomt, og regeringen risikerer med en sådan varmemesterbeskæring at ramme høsten af forskningen til skade for erhvervslivet og beskæftigelsen", skriver koncerndirektør for forskning, Novo Nordisk Mads Krogsgaard Thomsen og adm. direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov.

Demonstrationerne i landets to største byer starter kl. 16.00 på henholdsvis Rådhuspladsen i København og på Rådhuspladsen i Aarhus.