Dansk Magisterforening

Esben Lunde vil have sin egen ph.d.-afhandling undersøgt

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Uddannelses- og forskningsministeren forsøger at komme andre i forkøbet og beder derfor Københavns Universitet undersøge, om der skulle være ”fejl og mangler” i hans ph.d.-afhandling.

I en usædvanlig manøvre har et ydre pres fra andre aktører nu tvunget uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) til at få undersøgt sin egen ph.d.-afhandling.

Det skriver han på sin Facebook-side, hvor han henviser til, at hans afhandling for tiden er den mest downloadede forskning på Københavns Universitet.

”Men jeg kan forstå, at nogle også finder det interessant at spekulere i, om der skulle være fejl og mangler i afhandlingen. Derfor har jeg bedt Københavns Universitet om at undersøge den videnskabelige praksis i afhandlingen nærmere”, skriver han på Facebook.

”Alle kan begå fejl”
Ministeren lyder dog ikke som én, der på forhånd lægger sig ned og erkender, at han skulle have snydt på badevægten i forhold til sin ph.d.-afhandling.

Ikke desto mindre tager han dog alle forbehold for, at der selvfølgelig kan forekomme fejl og mangler, når specialet kigges igennem endnu en gang.

”Et enigt bedømmelsesudvalg med Danmarks fremmeste Grundtvigeksperter har blåstemplet den, men alle kan begå fejl – også mig - så lad os få kigget på den endnu en gang”, forklarer Esben Lunde Larsen.

KU: Vi undersøger ministerens ph.d.-afhandling
Københavns Universitet (KU) kvitterer på sin hjemmeside for anmodningen og forklarer, at det teologiske fakultet nu vil igangsætte en undersøgelse af ministerens ph.d.-afhandling, som blev bedømt og forsvaret i december 2012.

"Det er en usædvanlig og overraskende sag, der nu bliver rejst. Universitetet tager sager om god videnskabelig skik meget alvorligt og vil nu undersøge, om der er belæg for at foretage en større udredning af sagen. Det rådfører jeg mig med Akademisk Råd om. Vi tilstræber en kultur, hvor der tales åbent om, hvad god forskning er", siger dekan for Det Teologiske Fakultet Kirsten Busch Nielsena

Sagen kommer i kølvandet på en række sager, hvor han er blevet beskyldt for at snyde med sit CV, at blande sine egne økonomiske interesser sammen med sine politiske interesser samt for at have været med til at forsøge at drive en sognepræst ud af Stauning.