Dansk Magisterforening

Ekspert: Planen for udflytninger er underbudgetteret

Del artikel:

Estimater for udgifterne til udflytningen af statslige arbejdspladser begynder at dukke op. Og det ser ud til at blive meget dyrt. Der er samråd om udflytningerne senere i dag.

”Det handler om rimelighed”.

Sådan lød statsminister Lars Løkke Rasmussens begrundelse, da regeringen tilbage i oktober præsenterede planen om at flytte 3.900 statslige arbejdspladser ud af hovedstaden. 

Flytteudgiften kan tilsvarende blive rimelig stor, viser det sig nu.

Berlingske Tidende kunne mandag afsløre, at beregninger i NaturErhvervstyrelsen anslår udgifterne til at flytte ca. 390 medarbejdere til Sønderborg til løbe op i 184 mio. kr.

I dag har Berlingske så fået vicedirektør i tænketanken Kraka Jens Hauch til at vurdere – om end med stort forbehold – hvad regningen blive for samtlige 3.900 arbejdspladser, hvis målestokken er tallene fra NaturErhvervstyrelsen. Pris: 1,8 mia. kr. eller ca. 460.000 kr. per udflyttet stilling. Trods den forsimplede opstilling er Jens Hauch ikke bange for at kalde udflytningsplanen ”klart underfinansieret”.

10 mio. kr. per job

Helsingør Dagblad bragte i går en artikel, der ligeledes peger på, at de ca. 10.000 kr. per job, som regeringen foreløbig har afsat til udflytningen, hurtigt kan få ben at gå på.  Ifølge avisen vil regningen for at flytte Statens Værkssteder for Kunst samt otte medarbejdere fra København til Kronborg løbe op i hele 10 mio. kr. per ansat. Det er formanden for Værkstedsrådet Elle-Mie Ejdrup Hansen, der er kilde til historien.

Til Helsingør Dagblad siger hun, at flytningen af de 4.300 kvadratmeter store værksteder vil koste 40-50 mio. kr. Dertil kommer istandsættelsen af lokalerne, hvor Kulturministeriet ifølge ElleMie Ejdrup Hansen i 2012 et tilbud, der lød på 35 mio. kr. Altså i alt mindst 75 mio. kr.

Men også regeringens egen medlemmer har tidligere givet bud på flytteudgifter, der ligger langt fra 10.000 per job.

Da Karen Ellemand (V) i 2010 som miljøminister afviste en opfordring til at flytte Kort & Matrikelstyrelsen – i dag Geodatastyrelsen – til Aalborg, var hendes argument, at det ville blive for dyrt. Hun henviste i et svar til folketinget til svenske erfaringer og sagde følgende: ”Lægges resultaterne herfra til grund, vurderes en udflytning af Kort & Matrikelstyrelsen koste i omegnen af 280 mio. kr.” Det svarer til ca. 90.000 kr. per medarbejder.

I dag er holdning altså en anden. Geodatastyrelsen deles over i to selvstændige styrelsen, hvor den ene med 104 medarbejdere placeres i Aalborg.

Udvalget for Landdistrikter og Øer har i dag kaldt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i samråd om udflytningerne.