Dansk Magisterforening

Historisk fælles tr-møde for undervisere på professionshøj­skoler

Del artikel:

Lokalt samarbejder de allerede tæt. På et møde i DM tirsdag forsøgte tillidsrepræsentanter fra 13 faglige organisationer at komme med et fælles bud på, hvordan professionshøjskoleunderviserne sikres ordentlige arbejdsvilkår.

Professionshøjskoleunderviserne skal sikres langt bedre arbejdsvilkår, end de har i dag, og deres faglige organisationer skal inddrages så meget som muligt i diskussioner om kvaliteten i uddannelserne.  

Det var anledningen til, at DM i går kunne lægge hus til et historisk møde, der for første gang nogensinde samlede tillidsrepræsentanter for underviserne fra en lang række forbund. Formålet er at styrke samarbejdet på tværs af organisationerne, blandt andet med formuleringen af en fælles erklæring om, hvordan arbejdsmiljø og samarbejde kan blive styrket.

Formanden for den største gruppe af professionshøjskoleundervisere, DM's Hans Beksgaard, skød mødet i gang.
”Arrangementet her er vokset ud af de mange gode lokale samarbejder, som finder sted rundt omkring. Det er faktisk jer, der har sagt til os politikere, at nu må vi f… tage os sammen”, sagde Hans Beksgaard.

Og næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, fulgte op:

”Vi er samlet for at identificere problemerne og diskutere, hvordan vi konkret kan tage fat for at løse dem. Professionshøjskolerne er et politisk ømtåleligt område, fordi der er så meget fokus på at forandre både arbejdspladserne og uddannelserne. Hvis vi vil præge udviklingen, er det vigtigt at tale samlet og på tværs af fagforbund, geografi og institutioner”, sagde Dorte Steenberg.

Forud for mødet havde repræsentanter for de 13 fagforbund formuleret en fælleserklæring, som skulle debatteres af de mange tillidsrepræsentanter. Erklæringen kom omkring emner som professionshøjskolernes rolle i velfærdssamfundet, arbejdstilrettelæggelse og medbestemmelse, stillingstruktur, ledelse, undervisningskvalitet og arbejdsmiljø. 

Der var som opvarmning til diskussionerne blandt andet et oplæg fra en Djøf- og en DM-tillidsrepræsentant fra Professionshøjskolen Metropol. De to, Jimmy Harder og Jacob Magnussen, fortalte om deres tr-arbejde i en periode uden lokalaftaler på Metropol. Det var der heldigvis også kommet nogle gode ting ud af:

”TR-organiseringen blev styrket under vores forhandlinger med ledelsen, og vores fælles faglige interesser blev meget tydelige for alle. Vi fik desuden formuleret et modtræk til ledelsens udspil, som viser, at vi undervisere selvfølgelig også har mål, visioner og politikker, vi arbejder efter”, fortalte Jacob Magnussen.

FAKTA
FÆLLESERKLÆRINGEN for professionshøjskoleunderviserne bliver udarbejdet af 13 faglige organisationer:
DM, Djøf, Kost- og Ernæringsforbundet, Ergoterapeutforeningen, Konstruktørforeningen, Danske Fysioterapeuter, Dansk Sygeplejeråd, Dansk Socialrådgiverforening, HL (Handelsskolelærerne), Jordemoderforeningen, Danske Bioanalytikere, IDA og Uddannelsesforbundet.