Spring menu over
Dansk Magisterforening

"Dans efter humanioras fløjte"

Del artikel:

Reklamemand, radiovært og forfatter Knud Romer revsede dele af erhvervslivets indstilling til humaniora på Vidensfestivalen.

”Jeg er efterhånden så umådeligt træt af at høre en eller anden knivskarp cand.merc. fra Dansk Erhverv sidde der i Deadline over for en filosofistuderende, der ikke har en jordisk chance, men alligevel på hele sit fakultets vegne skal forklare, hvorfor humaniora overhovedet har en eksistensberettigelse. 

For noget tid siden havde jeg selv en uddannelsespolitisk chef fra Dansk Erhverv med i mit radioprogram. Det blev optaget i den fineste Blüthner flygelforretning i København, hvor de dårligt har råd til at lægge en husleje, men det handler jo også om noget ganske andet. Og efter at denne ”ekspert” havde talt non-stop en halv time om vækst og økonomi og afkast og merværdi i uddannelsessystemet, spurgte jeg ham, hvilken indsigt han i øvrigt havde i livet. Kendte han til malerkunst, litteratur, musik? Havde han hørt om Kandinsky, Dylan Thomas, Wienerklassicismen, Shakespeares kærlighedssonetter, eller Blüthners flygler? 

Han kendte intet til andet end røde og sorte bundlinjetal. Og alligevel får han lov til at gøre sig til dommer over hele det humanistiske forskningsfelt. En mand, der har levet forgæves, der ingenting bærer på sine skuldre, der aldrig har plukket frugterne af den menneskelige kunnen. En mand, der gerne ser, at mine børn bliver lige som ham. Er der noget, jeg ikke ønsker for dem, er det det. En mand, der i ramme alvor synes, at en pose Matador Mix er lige så vigtig som en ph.d. i matematik, fordi den kan købes og sælges. 

Humaniora skal ikke være nyttig, men være til for sin egen skyld. De menneskelige mål skal stå over den økonomiske rationalitet, ikke omvendt. Vi andre er midlet. Dét er målet. Det er på tide, at erhvervslivet begynder at danse efter humanioras fløjte", sagde Knud Romer blandt andet på Vidensfestivalen.

Succes-hattrick forVidensfestival

Vidensfestivalen: Om kometer

Vidensfestivalen: Om samfundsnytte og stor formidling