Undervisning gennem skærmen og et kæmpe underskud af fagligt og socialt samvær gør studietiden svær for mange. Læs 6 råd til dig, der også trænger til et skud motivation og ikke synes, det er superfedt at læse hjemmefra.
Sidsel Tønder Koudahl Forperson for DM Studerende giver gode råd til at komme igennem hjemmeundervisningen.
Indret en arbejdsstation
Du er henvist til at glo på hjemmets fire vægge, så hvad gør du?
Find et specifikt sted, hvor du kan indrette dig med computer og arbejdsredskaber, så du mentalt kan tage på arbejde derhjemme uden at lade arbejdet invadere hele dit hjem.
Har du kun adgang til et enkelt værelse, er det endnu vigtigere med orden i dine studiesager: Sørg for at have alle dine studieredskaber fremme, når du studerer, men husk også at pakke dem væk, når dagens arbejde er overstået.
Vær obs på din arbejdsstilling
Din arbejdsstilling er vigtig og derhjemme har du muligvis ikke de samme gode stole og borde, som på læsesalen eller arbejdet. Her er løsningen:
Skift stilling, så belastningen af din krop varieres. Det er særligt vigtigt, hvis du sidder på en gammel spisebordstol eller din arbejdsstilling i forvejen er udfordret.
Hold pauser
Det er vigtigt at holde pauser og restituere imellem arbejdet både for din krop og din psyke. Her er inspiration til, hvad du kan gøre:
Faste pauser i løbet af dagen gør, at du nemmere kan fastholde koncentrationen, når du arbejder. Og husk (selvom det er banalt): Hold pause, når holder pause. Spis frokost uden at tjekke mails eller sociale medier. Gå en tur og lad telefon blive hjemme.
Mange har gavn af Pomodoro-metoden, som går ud på at arbejde i intervaller af 25 minutter med indlagte pauser.
Prøv metoden og se om de virker for dig
Skab rutiner og struktur
For mange fungerer det godt at skabe rutiner i løbet af studiedagen. Her er, hvad du kan gøre:
Lav en lille logbog over, hvad du laver af arbejdsopgaver hver dag og slut eventuelt dagen af med en to-do liste eller en læseplan til i morgen.
I det hele taget kan det være en god idé at skabe struktur over din studiedag. På den måde kan du nemmere få systematiseret dagen og skabe en balance mellem fordybelse og den tid, som du bruger på øvrige studieaktiviteter, som fx kontakt med dine medstuderende og besvarelser af mails.
Og prøv så vidt muligt ikke at blande fordybelse og det øvrige studiearbejde sammen.
Vend fleksibiliteten til din fordel
Corona tilbyder fleksibilitet – vend det til din fordel:
Udover virtuelle forelæsninger er der næppe meget, du skal på bestemte tidspunkter som hjemmestuderende.
Det giver dig mulighed for at indrette arbejdsdagen, så den passer bedst til dig. Nogle arbejder bedst om morgenen, mens andre godt kan lide at sove længe og begynde dagen senere. Tænk over, hvad der bedst passer til dig.
Hold kontakten til dine medstuderende
Vi mennesker er grundlæggende sociale væsener, og de fleste af os savner den sociale interaktion med de medstuderende. Du kan:
Ringe eller skrive til dine medstuderende for at høre, hvordan det går og om du kan hjælpe dem med noget. I kan også benytte jer af de virtuelle platforme som vi efterhånden er blevet vant til:
Arranger virtuelle kaffemøder eller fredagsbarer og hold ensomheden for døren og fasthold kontakte, indtil vi igen kan mødes som vi plejer.
Coronaspørgsmål fra studerende
Få svar på de mest stillede coronaspørgsmål fra studerende.
Ekstra SU-lån
Læs om dine muligheder for ekstra SU-lån, hvis du har manglende indtægter fra studiejobbet.
Guide til at arbejde hjemme
Læs vores guide til hjemmearbejde, som er skrevet til færdiguddannede. Den indeholder dog også råd, som er relevante for studerende, fx tips til at opretholde motivationen hjemmefra.