Der kan være mange bekymringer tilknyttet fremtiden, når det handler om at finde det rigtige job som studerende og nyuddannet. Jobmesser kan hjælpe dig med at få et bedre kendskab til hvor og hvordan du skal søge job. Du kan her få et indblik i, hvordan en jobmesse ser ud for en nyuddannet, og hvilke 3 råd du kan tage med dig til jobmesse.
Hvis du overvejer at tage til jobmesse for at få en bedre forståelse for dine muligheder på arbejdsmarkedet, så tag en dag ud af kalenderen i marts og få et overblik over dine karrieremuligheder. Det er en god investering i din fremtid. Biolog og medlem i DM Birgitte Hyldal Vollmer deltog i Syddansk jobmesse i København i januar. Her mødte hun blandt andet DM-konsulent Sørine Storm, som giver gode råd til dig, der skal til jobmesse.
Det var grænseoverskridende, men når man har gjort det et par gange, så begynder det at blive mere naturligt, og ens kommunikation bliver mere afslappet, Birgitte Hyldal Vollmer.
Valget om at tage på jobmesse kom, efter Birgitte Hyldal Vollmer havde hørt om tilbuddet fra hendes a-kasse, og hun ville undersøge mulighederne som færdiguddannet.
På jobmessen var der rig mulighed for at komme i kontakt med en masse nye mennesker, hvilket Birgitte Hyldal Vollmer gjorde brug af. Men selvom hun ikke synes, at det er noget problem at snakke med fremmede mennesker, så følte hun alligevel, at hun havde fået udfordret sig selv.
”Når jeg skulle stille mig op til et fremmed menneske og sige: ”Hej med dig. Nu skal du høre, hvad jeg kan. Tror du, du kan bruge mig?” Det var grænseoverskridende, men når man har gjort det et par gange, så begynder det at blive mere naturligt, og ens kommunikation bliver mere afslappet,” siger Birgitte Hyldal Vollmer.
På jobmessen forholdt Birgitte Hyldal Vollmer sig nysgerrigt til sine omgivelser, da hun fik netværket med virksomheder og andre deltagere som hun blandt andet mødte i forskellige køer. Birgitte Hyldal Vollmer fortæller, at man på den måde kunne lære af andres jobhistorie og erfaringer. Hun fortsætter med at fortælle, at det også på det personlige plan er med til at skabe kontakt til fremmede mennesker og er en udvikling i sig selv. Hun satte også stort pris på den feedback, hun fik fra nogle af virksomhederne, når man som nyuddannet kan være i tvivl om, hvad man præcist kan tilbyde en arbejdsplads.
”Når man står og snakker med de her mennesker og siger: ”Altså jeg er jo nyuddannet, jeg har ikke noget erfaring. Hvad kan jeg bruges til? Man er usikker på sig selv. Og så sidder man og snakker med en eventuel arbejdsgiver, og får rent faktisk feedback med det samme,” fortæller Birgitte Hyldal Vollmer.
Ifølge DM-konsulent Sørine Storm er ”det fede ved jobmesser, at der er mange forskellige virksomheder repræsenteret, og det giver en mulighed for at møde arbejdspladser, som har meget forskelligt at tilbyde – og så kan man blive klogere på, hvad man synes er interessant og hvor man kan spille sig selv ind”.
En jobmesse handler ikke kun om at matche studerende og nyuddannede med virksomheder, men er også et sted, som giver dig mulighed for at opbygge dit netværk og få en bedre forståelse for, hvilke muligheder din uddannelse giver dig.
Øv din elevatortale og husk dit CV
Det kan være en god idé at medbringe et komprimeret CV på max 1 side, som indeholder et overblik over, hvem du er - eller et visitkort. En god måde du kan forberede dig til en jobmesse er at øve dig i at ’fremlægge’ dit CV mundtligt, så du på bedstevis kan føre en kort og præcis samtale med virksomheder.
3 gode råd til dig som skal til jobmesse
- Vær nysgerrig og åben. Det er vigtigt at møde op til jobmessen med et nysgerrigt og åbent sind, da du på den måde får mest muligt ud af arrangementet og får mulighed for at opbygge et stærkt netværk. Det er vigtigt ikke at fraskrive sig nogen på forhånd, fordi man ikke umiddelbart tror, det passer til ens uddannelsesprofil. Ved at se muligheder i alle virksomheder og fx tænke: ”medicinalvirksomheder har også brug for humanister,” kan du spørge nysgerrigt ind til virksomheden og finde ud af, hvor en med din profil kunne være relevant henne, selvom virksomheden måske ikke har en ledig stilling lige nu.
- Få overblik over virksomhederne. Inden jobmessen kan det være en god idé, at du sætter dig ind i, hvilke virksomheder, der deltager i arrangementet. Du kan undersøge, hvad virksomheden laver og se på igangværende projekter på fx deres hjemmeside eller LinkedIn, så får du en bedre forståelse for virksomheden, inden du skal snakke med dem. Forbered dig på hvilke virksomheder, du gerne vil møde, og hvilken viden du kunne tænke dig at få ud af samtalen med dem.
- Netværk med andre. En stor del af jobmessen er at netværke med virksomheder og faglige organisationer som DM og MA, men en ligeså vigtig del af disse arrangementer er muligheden for at netværke med andre studerende og nyuddannede, som også deltager. Mødet med andre deltagere, i fx køen til at snakke med en virksomhed, giver mulighed for udveksling af viden og er måske en kontakt, du kan bruge på sigt. Det kan nemt blive en relation som begge parter kan få noget ud af.
Fra jobmessen har Birgitte Hyldal Vollmer taget med sig, at det vigtigste er at være åben, imødekommende og opsøgende, da man aldrig ved, hvor jobbet kommer fra. På trods af, at hun ikke følte, at der var særlig mange stillinger, som passede til hendes uddannelsesprofil, så fik hun mange nye kontakter.
Kontakter, der har hjulpet hende videre og givet hende råd til hvor og hvordan, hun skal søge. Hun synes, det er vigtigt at holde sine muligheder åbne og mener, at det var gavnligt at få friske øje på hendes profil og kompetencer.
For Birgitte Hyldal Vollmer var det en positiv oplevelse at tage til jobmesse, men når det så er sagt, så savnede hun en større åbenhed fra virksomhederne. Selvom der var stor velvilje fra nogle virksomheder til at hjælpe hende videre og tilbyde råd og kontakter, så stødte hun også på virksomheder, som var mere aflukkede. De tilbød kun specifikke jobs og ikke så meget sparring med deltagere, der ikke havde den rette profil.
Birgitte Hyldal Vollmer opmuntrer andre studerende og nyuddannede til at tænke ud af boksen, når det kommer til spørgsmålet om, hvem man skal opsøge på en jobmesse.
”Selvom det er en virksomhed, som du måske tror ikke kan give dig noget så opsøg dem alligevel, for man ved jo aldrig.”