Engagement og et åbent sind er afgørende for, at du kommer godt fra start på dit nye studie. Og det bliver det ved med at være resten af dit studieliv og videre ud på arbejdsmarkedet, siger professor på RUC, Jesper Ryberg.
Du kommer til at lære en masse nye begreber, når du begynder på dit nye studie. Det ligger ligesom i kortene, når du begynder på en ny uddannelse.
Men de to allervigtigste egenskaber kan du lige så godt lære nu. Det mener Jesper Ryberg, der er professor i etik og retsfilosofi ved Institut for Kommunikation og Retsfilosofi på RUC.
“Hvis man skal godt fra start, så kræver det, at man som ny studerende er parat til at tilegne sig ny viden. Det siger jo næsten sig selv. Gider du måske arbejde sammen med en, der er uengageret og har et lukket sind? Nej, vel?, svarer han selv.
Fortsæt stilen gennem studiet
Det kan måske lyde banalt, men det er helt centralt for alle forskere at besidde netop de to egenskaber. Og dit nye studie er forskning.
“Engagement er vigtigt, fordi det selvfølgelig kræver en del energi og udholdenhed at gennemføre et studie. Et åbent sind er vigtigt, fordi det kræver at man er modtagelig for nye holdninger, argumenter og ikke mindst ny viden, der måske ændrer grundlaget for det, man hidtil har opfattet som sandheden. De dygtigste forskere besidder netop disse to kvaliteter. Det er der ingen tvivl om,” siger Jesper Ryberg.
Og der er en social sidegevinst ved engagementet og det åbne sind, mener han:
“Der er en klar tendens til, at dem der lukker forskningen ind, så det bliver hjerteblod, de ender ofte i stærke studiemiljøer. Her diskuterer de fagligt med andre studerende og finder måske inspiration til at kaste sig over information, der ikke nødvendigvis lige står i pensum. Så forsker man jo.”
Det skal du ikke gøre
Hvis du møder op den første dag med brystet fremme og troen på, at det du ved i forvejen bærer dig igennem studiet, så tager du fejl.
“Der er altid nogle stykker, der kommer med nogle ret forudindtagede holdninger, som de typisk har fra et ganske beskedent erfaringsgrundlag, og det er simpelthen ikke sådan du bliver klogere.”
På samme måde gælder det om at fokusere på at blive klogere og ikke på karakterer og eksamener.
Fokus på eksamen allerede fra studiestart. Det kommer der ikke noget godt ud af, for så mister man evnen til at være nysgerrig.
Jesper Ryberg ønsker alle et åbent sind og en engageret studiestart.