DM Akademikerbladet nr. 3, 2024
Det er tid til at vælge ledelse i DM
Der er valg i DM. Du skal vælge mellem to gode kandidater til forperson, ligesom der er 56, der stiller op til hovedbestyrelsen og 108, der stiller op til sektorbestyrelsesvalg. Forperson Camilla Gregersen opfordrer dig derfor til at stemme.
Skal danske universiteter stoppe samarbejdet med israelske universiteter?
Israelske universiteter samarbejder med landets militær, der har ødelagt alle palæstinensiske universiteter i Gaza. Bør det få konsekvenser for danske universiteters samarbejde med israelske? To mellemøstforskere er uenige.
Gør pronominer i din e-mail en forskel?
Flere og flere skriver (hun/hende) eller (de/dem) på LinkedIn og i deres e-mailsignatur. Jeg undersøgte, hvad det egentlig har af betydning.
4 bøger, du skal læse om kunstig intelligens
Det kan godt være, at ChatGPT er imponerende, men inden for kort tid vil den blive endnu vildere. Vil du forstå, hvad der sker med AI, og hvordan du kan håndtere teknologien i dit eget liv? Så læs disse bøger.
Fra slips til sneakers: Sådan har akademikeres tøjstil ændret sig
Når jobbet møder fritiden, ændrer garderoben sig. En modeforsker fører os gennem historien, og en stylist gør os klogere på akademikertypers mode på en tur gennem Illum.
Forskere ignorerer krav til interessekonflikter
På Københavns Universitet skal forskere offentliggøre interessekonflikter. Det gør kun 105 ud af 5.400. Ikke retvisende, erkender ledelsen.
Så er der valg i DM: En af disse er din nye forperson
For første gang i 24 år er der kampvalg til posten som forperson for DM. Vi har talt med kandidaterne om deres mærkesager.
Hvad skal vi nu, lille DM
Der er valgtid i DM. De politiske poster skal genbesættes – lige fra forperson til sektorbestyrelsernes medlemmer. Valget kommer i en tid, der har været god for DM – trods turbulens om forperson Camilla Gregersens orlov.
“Når politiet siger, at jeg skal flytte mig, så svarer jeg: Jeg er præcis der, hvor jeg skal være”
Laura Horn blev anholdt og afventer dom efter en lufthavnsblokade sidste år i Roskilde Lufthavn. Alligevel går den 44-årige RUC-lektor fortsat i aktion hver måned som en del af Scientist Rebellion. For hende er det ikke et valg: Hun kan ikke være forsker uden også at være aktivist.
Skoler i skudlinjen
På to år er antallet af angreb på uddannelsesinstitutioner rundtom i verden steget med 20 procent. Angrebene skræmmer lærere, skolebørn og studerende væk fra skolerne og har alvorlige konsekvenser for såvel individer som hele samfund. Men måske er der håb at finde i Mali.
Antividenskabens indtog
Coronaskeptikere, flat earthers og internetkrigere. Efter flere århundreders udvikling hen mod videnssamfundet bliver der nu ofte sat spørgsmålstegn ved helt grundlæggende videnskabelige forskningsresultater. Journalist Majken Eliasen har undersøgt, hvorfor viden – igen – bliver forvekslet med holdninger, og om vi kan gøre noget ved det i kølvandet på de antividenskabelige gruppers indtog.
Stifinder i filmens verden
Jesper Papior skal gøre det lettere for kommende filmtalenter at finde vej ind i filmverdenens krinkelkroge.
Skal danske universiteter stoppe samarbejdet med israelske universiteter?
Israelske universiteter samarbejder med landets militær, der har ødelagt alle palæstinensiske universiteter i Gaza. Bør det få konsekvenser for danske universiteters samarbejde med israelske? To mellemøstforskere er uenige.
En hjertesag
Indsatsen for socialt udsatte og sårbare borgere har været omdrejningspunkt for Kim Kryger i et arbejdsliv, der ikke har fulgt en snorlige vej. 1. maj gik han på pension fra Forsvarets Veterancenter.
Mine bøger udtrykker alt det, vi omgiver os med og kommer fra
Mange DM’ere har et særligt forhold til bøger og litteratur. I denne serie inviterer et medlem indenfor og viser bogreolen frem. Denne gang taler vi med Emilie Bregendahl, SoMe-ansvarlig på Frilandsmuseet Hjerl Hede og Holstebro Museum.