Dansk Magisterforening

10 buzzwords (du bør kende)

Maja Kornelia Andersen Flodquist
Del artikel:

CSRD-direktivet handler om langt mere end miljø, og med det følger en lang række nye begreber. Vi guider dig igennem de nye ord, du bør kende.


CSRD
Corporate Sustainability Reporting Directive er et direktiv fra EU, der pålægger virksomheder at rapportere om bæredygtighed på en standardiseret måde i årsrapporten såvel som med en digital indberetning.

Green washing
Når en organisation fremstiller sig selv mere miljøvenlig eller bæredygtig, end den reelt er, for eksempel via markedsføring. Direkte oversat til dansk: ’grønvask’.

Den tredobbelte bundlinje
Det er ikke længere nok at tænke økonomiske aktiviteter ind i virksomhedens regnskab. Nu er der tre P’er: Profit, People og Planet. Bæredygtighed omfatter altså miljømæssig påvirkning, social ansvarlighed og økonomisk profit.

GHG-protokollen
GHG er en forkortelse for Greenhouse Gas Protocol og er en konkret metode til opgørelse af drivhusgasser. Man bruger metoden ved at opgøre i tre forskellige ’scopes’, afhængigt af hvor tæt udledningen er på virksomhedens egne aktiviteter

Scope 1, 2 og 3
Scope 1 dækker over virksomhedens direkte udledning gennem egne aktiviteter. Det kan være brændstof til kørsel eller industrielle processer hos virksomheden selv.

Scope 2 dækker over indirekte udledning fra indkøb af energi genereret off-site – for eksempel el, varme og kølesystemer, som virksomheden kan kontrollere, men ikke selv er ejer eller producent af.

Scope 3 dækker over virksomhedens andre indirekte udledninger og vil typisk udgøre 75-95 procent af virksomhedens samlede udledning. Der er 15 underkategorier.

Ikkefinansielle forhold
Ikkefinansielle forhold er de bæredygtighedsdata, som relaterer sig til klima, miljø og samfund, der nu skal indgå i regnskabet på linje med de finansielle. Det kan for eksempel omfatte beregninger på virksomhedens målsætninger for diversitet blandt medarbejdere, men det kan også være beregninger på bestanden af småfisk, kryb og hjemmehørende planter i den å, som virksomhedens spildevand har udløb til.

Dobbelt væsentlighedsanalyse
Med CSRD skal virksomheder rapportere, hvordan deres aktiviteter påvirker driften og de finansielle resultater, men også hvordan de påvirker samfund og miljø. Det kræver en såkaldt ’dobbelt væsentlighedsanalyse’.

ESRS
Et sæt af standarder, som virksomheder skal følge, når de rapporterer om bæredygtighed under det nye EU-direktiv. Der er i alt 12 standarder. Forkortelsen står for European Sustainability Reporting Standards.

Grøn HR
Når miljøvenlige politikker og systemer oversættes til funktioner i HR. Det betyder blandt andet, at HR sørger for, at ledere og medarbejdere har kompetencerne til at se, hvad miljøvenlige beslutninger indebærer.

ESG
ESG er en forkortelse for Environment, Social og Governance – altså forhold relateret til miljø og klima, sociale forhold og virksomheders adfærd. Begrebet bruges ofte, når man arbejder struktureret med bæredygtighed– blandt andet for at kunne overholde EU-standarderne.