Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet nr. 2, 2024 til scient.er

Særlig udgave til medlemmer med naturvidenskabelig, sundhedsvidenskabelig og teknisk baggrund.

Download magasin

Løsningen på det pressede arbejdsliv må ikke blive en kvindefælde

Det er både urimeligt, gammeldags og samfundsøkonomisk uhensigtsmæssigt, at arbejdsmarkedet er indrettet således, at man skal vælge mellem at slå til i arbejdslivet eller være en god forælder, skriver DM's forperson Camilla Gregersen.

Leder

Nu gør vi forskel på jer

Redaktørens kommentar i anden udgave af Akademikerbladet 2024.

Redaktørens kommentar

Før så erhvervslivet ingen grund til at tale om det. Nu er naturen blevet en strategisk forretning

Efterspørgslen efter grønne kompetencer stiger dramatisk i kølvandet på ny EU-lovgivning. Nu jagter danske rådgivningshuse naturspecialister som Katrine Turner.

10 buzzwords, du bør kende om CSR og EU's nye regler

CSRD-direktivet handler om langt mere end miljø, og med det følger en lang række nye begreber. Vi guider dig igennem de nye ord, du bør kende.

Kommunernes grønne specialister får nu stor lønbonus

Hvis du arbejder med natur- og miljøbeskyttelse i en kommune, så kan du sandsynligvis se frem til et nyt grønt tillæg.

Jeg har fået så meget energi af at være selvstændig

"Det var ikke nogen let beslutning at blive selvstændig. Jeg havde en meget høj løn og en god bil," siger Allan J. Christensen, som dog besluttede sig for at give sig selv den gave at lave noget, han synes, han er god til.

"Jeg ønsker at tilbyde klienterne noget andet"

"Mennesker er forskellige og har individuelle behov. Det er en del af mit afsæt for, hvad jeg tilbyder," siger Annemaj Ree Bengtson, som er ivrig vinterbader og har været selvstændig siden 2021.

"Vi vil være ambitiøse på biodiversitetens vegne"

"Kvaliteten af det, vi laver, bliver fordoblet af, at vi er to, der tænker og tænker sammen," siger Heidi Buur Holbeck. For hende har det været afgørende at have en partner at starte op med.

Hun er Danmarks yngste kvindelige professor nogensinde

Tyskfødte Isabelle Augenstein forsker i, hvordan computerteknologi kan hjælpe til at påvise og bremse løgne og fordrejninger, som spredes hurtigere end nogensinde med selvsamme teknologi.

To ud af tre småbørnsmødre har dårlig samvittighed

Krydspresset i børnefamilierne vokser, i takt med at velfærdsstaten lægger flere opgaver over på familierne. Og det slider især på kvinderne.

"Min kone henter de fleste eftermiddage"

Dobbelt så mange mødre henter børn hver dag. Den skæve fordeling kan forklare, hvorfor især mødre føler sig utilstrækkelige, og hvorfor flest kvinder går på deltid.

Den gode far får ros. Den gode mor tager vi for givet

Langt flere fædre end mødre er trygge ved at tale med chefen, hvis det er svært at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen.

Vi italesætter lige et misforstået og udskældt ord

Hvorfor virker det, som om folk ’italesætter’ overalt? Og hvad betyder det egentlig? Vi har talt med manden bag ordet.

Test dig selv: Hvilken kendt akademiker er du?

Vi har stillet fem kendte akademikere en række spørgsmål, så tag testen, og find ud af, hvem du minder mest om. Sæt kryds ud for det svar, der minder mest om dit, og find din kendte akademikerdobbeltgænger.

Tag din overgangsalder med på arbejde

Hvad ved vi egentlig om, hvor meget overgangsalderen fylder på arbejdet? Vi guider til den balancerede snak på kontoret.

Det siger I selv om overgangsalder og arbejdsliv

Hvordan taler du om overgangsalderen på arbejdspladsen? Hvorfor taler du ikke om den? Hvad har du oplevet i mødet mellem overgangsalder og arbejdsliv?

Nyheder

Direktøren, der dyrker råddenskab

Lars Bøgh er biolog og naturvejleder helt ind i sjælen. Nu er han også direktør på Karpenhøj Naturcenter.

Vil AI betyde, at vi ikke skal arbejde lige så meget i fremtiden?

AI-værktøjer som ChatGPT kan muligvis erstatte en del af de opgaver, mange akademikere løser i dag. Betyder det, at vi skal arbejde mindre i fremtiden? Vi har spurgt en økonom og direktøren for Institut for 4-dages arbejdsuge.

For mig hænger bøger og æstetik sammen

Mange DM’ere har et særligt forhold til bøger og litteratur. I denne serie inviterer et medlem indenfor og viser bogreolen frem. Denne gang taler vi med Julie Vejlø, kommunikationschef på Nørrebro Teater.

Et arbejdsliv er forbi, men musikken flyder videre

Elisabeth Zeuthen Schneider stopper som docent på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, men fortsætter som timelærer. Fagligt føler hun, at hun aldrig har stået stærkere.

Spørg om pension

I hvert nummer af Akademikerbladet vil AkademikerPension svare på et spørgsmål fra et medlem. Denne gang handler det om muligheden for selv at bestemme over en del af min pensionsindbetaling i OK24.

De faste