Dansk Magisterforening

Magisterbladet nr. 7, 2019

Tema om internationalisering

Download magasin

Månedens gang på #SoMe

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra sommerens små og store retoriske kampe på de sociale medier.

På Instagram kan du finde kroppe, som vi sjældent ser

Lektor i kunsthistorie ved Aarhus Universitet Camilla Skovbjerg Paldam forsker i seksualitet og kønskulturs visuelle udtryk. Hun vil bl.a. undersøge, om forskning og formidling kan skabe social forandring.

6 gode råd: Sådan overlever du en ny chef

En ny chef kender ikke dine kompetencer eller ved, hvad du står for – og derfor kan det være overraskende svært at få ny chef. Her er derfor seks råd til, hvordan du tackler, at din gamle chef bliver skiftet ud med en ny.

Faste elementer

KU bruger internationale ph.d.-studerende som gratis arbejdskraft

Flere hundrede ph.d.-studerende på Københavns Universitet får ingen løn. Mange af dem lever i stedet af minimale stipendier fra deres hjemland, som, ekspert siger, er på fattigdomsgrænsen i Danmark. TR kalder det for “slavelignende forhold”.

Dansk arbejdskultur vinder

Syv ud af 10 DM-medlemmer arbejder på en flerkulturel arbejdsplads. Mellem 15 og 20 procent oplever kultursammenstød, viser en ny rundspørge. Mens universiteterne insisterer på at være globalister, definerer et stigende antal private virksomheder sig selv som danske. Det kan virke som en selvmodsigelse, men det kan faktisk styrke trivslen for både udlændinge og danskere, siger ekspert.

Fysiker fra Suffolk: “Jeg har skullet vænne mig til den kontante tone”

Briten Edward Perkins har det stramt med den uhøflige omgangsform på danske arbejdspladser. Til gengæld begejstrer det ham, når hans kolleger uforfærdet udfordrer chefens beslutninger. Og insisterer på, at en arbejdsuge er på 37 timer.

Cand.mag. fra Michigan: “Jeg blærede mig for højlydt”

I USA taler man højlydt om sine arbejdssejre, og det er nemmere at blive venner med sine kolleger uden for arbejdspladsen. En dansk arbejdsplads vrimler med indforståede koder og uigennemsigtige hierarkier. Otte job på fire år i Aarhus og omegn har gjort amerikanske Kate Dahl rig på erfaring.

På DTU foregår kulturarbejde på organisationsniveau

Med 106 nationaliteter under samme tag på DTU er kulturel intelligens i dag en kompetence på højde med tekniske færdigheder. “Hvis vi skal være i topfem, skal vi kunne krænge kulturen af os, lægge den på bordet og tale om den”, siger HR-konsulent og specialist i internationalisering Mikkel Orlovski.

Udenlandske akademikere forsøger at råbe erhvervslivet op

DM-netværket DAFNE vil være broen til det danske arbejdsmarked for udenlandske akademikere på jobjagt. Bag ideen står den 31-årige italiener Giulia Farina, der er ph.d. i klassisk filologi og selv i færd med at knække nødden.

Længe var det et stort mysterium, hvad jeg egentlig skulle lave

Russeren Nik Kharlamov har oplevet både de små kuriøse kultursammenstød og de mere vanskelige på sin arbejdsplads, AAU. “Det var mod alle odds, at jeg endte med at blive”, siger han.

Tema: Internationalisering

Bliver du snydt? Personalegoder er penge værd

En ekstra fridag, internet derhjemme, betalt frokostpause, fitness eller avis. Det er alt sammen penge værd. Helene Clausen tog skridtet til det private og løftede sin løn med 15.000 kr. om måneden ved at have fokus på blandt andet personalegoder.

Trods flere års besparelser: De studerende har fået flere undervisningstimer

Universiteterne bruger i dag flere timer på undervisning og vejledning, end før de omstridte toprocentsbesparelser blev indført.

Uddannelser vil have sprogstrategi under lup

Med 100 millioner kroner skulle en national sprogstrategi i 2017 redde de blødende fremmedsprog, men universiteterne og professionshøjskolerne tvivler nu på, om indsatsen virker.

Trods FN’s appel om øjeblikkelig handlen: Kun ét dansk universitet har mål for C02-reduktion

Universiteterne skal gå forrest i klimakampen, siger FN. Det gør de danske universiteter ikke.

Belgisk universitet kvitter flyrejser

Forskere ved Universiteit Ghent kan ikke længere booke flyrejser, hvis de kan nå deres destination med bus eller tog inden for seks timer. Vi skal ikke indføre rigide regler, svarer dansk universitetsdirektør.

Humanisternes ledighed er dobbelt så høj som andre akademikeres

Trods de senere års jobfest ligger humanisternes ledighed stadig højere end andre akademikergruppers. Humanisterne skal gentænke sig selv, så får de job, siger Dansk Erhverv. Tværtimod er det virksomhederne, der skal komme sig over deres teknologifiksering, svarer professor.

Stop pseudoarbejdet, og giv medarbejderne tidligere fri

300 medarbejdere i en stor dansk virksomhed har peget på arbejdsopgaver, der ikke giver mening. Det er modigt, mener antropologen Dennis Nørmark, som satte gang i processen med et oplæg om pseudoarbejde for medarbejderne

Mathias tvunget tilbage på skolebænken: “Jeg har intet lært”

Mathias Ladefoged var en af de over to hundrede nyuddannede fra Aarhus Universitet, som skulle tilbage til bøgerne, fordi universitetet havde lavet en administrativ ECTS-fejl. Nu er han færdig med suppleringskurserne uden nogen form for faglig udvikling.

Nyheder