Dansk Magisterforening

Dagens mand i skysovs

Af Mogens Tanggaard
Del artikel:

REDAKTØRENS KOMMENTAR

Tænd tilfældigt for fjernsynet, og du vil med meget stor sandsynlighed komme ind midt i et madprogram. Mad og madopskrifter rangerer i programfladen på linje med politik, sport, debat, kultur – i øvrigt, skal jeg skynde mig at tilføje, for mad er jo også kultur – underholdning og meget andet. Med endnu større sandsynlighed vil du støde ind i en mandlig kok i programmet. Kun i ganske få tilfælde er det kvinder, der indtager tv-køkkenet.

Ud over at inspirere os til nye kulinariske oplevelser demonstrerer alle disse maskuline kokke, “hvordan den moderne mand kan bruge madlavningen til at definere nye maskuliniteter i en tid, hvor den maskuline rolle er til debat”. (…) “Når manden laver mad, laver maden også manden”.

Citatet er hentet fra Jonatan Leers kronik “Ma(d)skulinitet: Madkampen om køn” på side 46-47 i denne publikation.

Leer mener, at de mandlige tv-kokke – “madaktivisterne” – er ved at blive politiske figurer. De distancerer sig fra “hjemmet”, som de kvindelige tv-kokke i større grad synes at være fanget i. Ikke mindst en stjernekok som Jamie Oliver kalder på genetableringen af de klassiske kvinderoller i hjemmet.

Jonatan Leer, som læsere af dette magasin måske husker fra hans serier om “Det akademiske folkekøkken” fra 2009 og 2011, har skrevet en ph.d.-afhandling med samme titel som kronikken. Han forventer at skulle forsvare sin afhandling i slutningen af juni i år.

Efter den bliver det aldrig den samme uskyldige oplevelse at se madprogrammer. “Tv-køkkenet er (også) en madkamp om kønnets betydning i moderne samfund”, påstår Jonatan Leer.

}