Dansk Magisterforening

VIA lukker lokale læreruddannelser

I 2018 blev der optaget 103 studerende på læreruddannelsen i Skive, I 2022 var tallet 43 og sidste år fik uddannelsen 33 nye studerende. © Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Del artikel:

På grund af lavt optag vil VIAs ledelse samle læreruddannelserne i Holstebro. Det kommer bag på de ansatte, som frygter, at værdifuld kultur og forbindelse til lokalsamfundet går tabt.

Det ser mildest talt ikke godt ud. Og det har det ikke gjort i et stykke tid.

De lokale læreruddannelser på VIA University College i Midtjylland, som ligger i Nørre Nissum og Skive, har gennem de seneste år fået færre og færre ansøgere – og udviklingen er kun blevet værre.

Det har fået VIAs ledelse til at reagere. På opfordring fra direktionen har bestyrelsen sidste måned truffet en midlertidig beslutning, som indebærer, at alle læreruddannelsens aktiviteter i Skive og det fysiske udbud i Nørre Nissum flyttes til VIAs campus i Holstebro. Til gengæld bevares HF og kostskolen i Nørre Nissum sammen med den netbaserede læreruddannelse uændret.

“Beslutningen er trist, men desværre også nødvendig, for en god læreruddannelse kræver en kritisk masse af studerende,” sagde VIAs rektor, Harald Mikkelsen, i en pressemeddelelse først i april, da beslutningen blev offentliggjort.

“Desværre ser det ud til, at vi ikke længere kan opretholde sådan en kritisk masse på vores udbud i Vestjylland.”

Svært at realisere

Det er ikke kun hos VIA, man har set sig nødsaget til at sable læreruddannelser. I samarbejde med Vallekilde Højskole ville Professionshøjskolen Absalon oprette en uddannelse på højskolen, men de måtte lægge projektet i graven den første maj i år.

“De ambitioner, vi havde for Nordvestsjælland, viste sig at være for svære at realisere, når vi skulle finde en løsning, der kunne rumme både to institutioner, to lovgivninger og to ressortområder,” forklarede Sami Stephan Boutaiba, direktør for Pædagogik og Ledelse hos Absalon.

Det peger ind i en tendens, hvor flere og flere læreruddannelser i provinsen må lukke, i takt med at potentielle studerende søger mod de større byer.

Under kapacitet

Der var allerede i 2012 snak om at fusionere uddannelsen i Skive med læreruddannelsen i Holstebro. Det blev imidlertid stoppet efter massive protester fra lokalsamfundene. Men denne gang ligner det alvor.
Argumentet er antallet af studerende. I 2018 blev der optaget 103 studerende på læreruddannelsen i Skive. I 2022 var optagelsestallet helt nede på 43 studerende. Sidste år var der kun 33.

Meget bedre ser det ikke ud i Nørre Nissum, hvor der blev optaget ti studerende på det fysiske udbud sidste år. Et så lavt optag vil give et årligt underskud på 14,1 million kroner, vurderer VIA.

Chokerede undervisere

På læreruddannelsen i Skive kom udmeldingen om sammenlægningen af uddannelserne som noget af en overraskelse, siger Henrik Smedegaard Larsen, som er tillidsrepræsentant og lektor på læreruddannelsen i Skive.

“Vi var da chokerede. Især fordi vi er et sted, hvor det faktisk går fremad for os,” siger han.

Ifølge Henrik Smedegaard Larsen havde uddannelsen gode kvote 2-optag i foråret, og man regner også med fine tal fra kvote 1 i slutningen af juli. Derfor er det ikke et godt tidspunkt at offentliggøre beslutningen, mener han.

“Nu skaber den her udmelding usikkerhed, og det frygter vi kan påvirke optaget,” siger Henrik Smedegaard Larsen.

Han finder det ’utroligt ærgerligt’, at man risikerer at udslette den unikke kultur, som findes på uddannelsen, hvis beslutningen går igennem.

“Der er masser af campusser i større byer rundtom i landet, hvis man ønsker at tage sin uddannelse der, men der er ikke mange steder som Skive,” siger han.

Vi tilbyder noget, man ikke kan få andre steder

Henrik Smedegaard Larsen, TR og lektor på læreruddannelsen i Skive

“Vi har hjemme i et gammelt seminarium med smukke, historiske bygninger. Vi er forankret i lokalsamfundet og har stærke samarbejder i smukke naturomgivelser med gode udendørsarealer. Vi tilbyder noget, man ikke kan få andre steder.”

Der er også en mindre bekymring for, at sammenlægningen kan føre til fyringer.

“Man er vel altid bange for at miste sit job. Det første år i denne proces er måske ikke det værste, da uddannelserne i Skive og Nørre Nissum først skal afvikles – men hvad så bagefter, når vi er lagt sammen? Man kan jo frygte, at det ender med, at der ikke er plads til alle på et fælles lærerværelse i Holstebro,” siger Henrik Smedegaard Larsen.

En anden verden

På uddannelsen i Nørre Nissum er det ikke planen at sløjfe uddannelsesstedet helt og holdent, som det er i Skive. Her vil man bevare undervisningen i de fire naturfag, billedkunst og musik samt HF, kostskolen og den netbaserede læreruddannelse.

Her er medarbejderne også bekymrede, siger tillidsrepræsentant Lone Hansen og hendes suppleant Rasmus H. Rasmussen. Både når det kommer til udmeldingens uheldige timing og frygten for at miste en unik kultur.

“Det er en helt anden verden end den supermarkedsagtige campustankegang med hvide lokaler og skema-maskiner. På Nørre Nissum er der kunstværker, gamle bygninger og materielle omgivelser, som minder os om vores opgave som lærere,” siger Rasmus H. Rasmussen.

Vi må også sige, at vi er bekymrede på vegne af vores kolleger i Skive, som står i en anden og sværere situation end os

Lone Hansen, tillidsrepræsentant

“Vi må også sige, at vi er bekymrede på vegne af vores kolleger i Skive, som står i en anden og sværere situation end os,” siger Lone Hansen.

“Vi vil ikke have, at det går hårdere ud over dem end os. Der er en bekymring for fyringer og konsekvenserne af flytningen.”

Utopisk

Henrik Toft Jensen, der er lektor emeritus på Roskilde Universitet, har forsket ekstensivt i forholdet mellem by og land. Han peger på, at der for 30 år siden var 30 lærerseminarier i Danmark. Nu er der 18.
“De betød noget for byen. Man kan kalde dem kulturelle kerner,” siger han.

“Men nu har det ændret sig.”

Dengang kom de studerende fra områderne omkring seminarierne, og efter endt uddannelse blev de ofte også i regionen.

ngdomsuddannelserne er stadig vigtige på landet og meget vigtige at bevare, mener Henrik Toft Jensen.

“Nu vil mange, når de er færdige med deres ungdomsuddannelse, gerne til de større byer for at læse,” siger han.
Det kan altså være svært for steder som Nørre Nissum og Skive at vende udviklingen – og vil formodentlig kræve indsatser som statslige særbevillinger.

“Efterskolelinjen på Nørre Nissum var et godt initiativ, men det har ikke båret frugt, hvilket egentlig har overrasket mig. Det kan i sidste ende godt vise sig at være utopisk, hvis man gerne vil have videregående uddannelser uden for byerne,” siger han.

Strukturelle problemer dominerer

Rektor på VIA Harald Mikkelsen udtaler, at det er for tidligt at sige noget konkret om eventuelle fyringer.

“Jeg forventer det ikke, vil jeg sige, men det kan heller ikke udelukkes helt,” siger han.

“Der skal stadig løses opgaver på HF i Nørre Nissum, hvor der er overlap mellem underviserne her og på læreruddannelsen.”

I forhold til timingen af udmeldingen anfører han, at der ikke findes et godt tidspunkt at offentliggøre den slags ændringer.

“Hvis vi havde gjort det efter sommer, som flere har ment, at vi burde, så risikerede vi, at nye studerende følte sig snydt til at søge en uddannelse, som så lukker,” siger han.

Han kan godt forstå frygten for, at de unikke kulturer i Skive og Nørre Nissum forsvinder.

“Jeg har opfordret til, at man tager de rige og fine traditioner, som findes i Nørre Nissum og Skive, med, når man skal opbygge en ny kultur på campus i Holstebro,” siger han.

I sidste ende er det dog ikke så meget kvaliteten eller omfanget af tilbud på de to uddannelser, som har gjort udslaget.

“De studerende søger mod byerne. Selv hvis de er interesserede og begejstrede for kulturen, når de besøger vores uddannelser, så ender mange i sidste ende med at prioritere en plads i for eksempel Aarhus, og sådan er det alle steder i landet,” siger han.

“Det er rigtig, rigtig svært at hamle op med.”

Beslutningen er på nuværende tidspunkt i høring frem til den 29. maj.

Det forventes, at VIAs bestyrelse kan træffe en endelig beslutning ultimo juni.