Dansk Magisterforening

Nyt super-erhvervsakademi: Kan få 41 uddannelser

Det er to ligeværdige parter, der selv har besluttet at afsøge mulighederne for en fusion, lyder det fra KEA's Steen Enemark Kildesgaard (på foto) og Cphbusiness' Ole Gram-Olesen. © Foto: KEA - Københavns Erhvervsakademi.

Del artikel:

En ny uddannelsesmastodont kan være på vej i Region Hovedstaden. 24. juni skal bestyrelserne i to erhvervsakademier beslutte, om de skal fusionere.

Et erhvervsakademi med 11.000-12.000 studenterårsværk kan være en realitet i hovedstadsområdet allerede fra sommeren 2025.

Forslaget fra to rektorer og to bestyrelsesformænd fremlægges for bestyrelserne i henholdsvis Københavns Erhvervsakademi (KEA) og Copenhagen Business Academy (Cphbusiness), som p.t. uddanner henholdsvis 4.900 og 6.200 studerende.

Og den 24. juni skal de to erhvervsakademiers bestyrelser beslutte, om en sammenlægningsplan skal sættes i gang.

Går det, som rektorerne og bestyrelsesformændene ønsker det, skal det nye erhvervsakademi med i alt 41 tekniske og merkantile uddannelser rulles ud frem mod optaget af studerende allerede til næste sommer.

Ifølge rektor på Cphbusiness Ole Gram-Olesen er det først og fremmest godt nyt for de unge i hovedstadsområdet, hvis fusionen bliver en realitet.

Vi vil kunne tilbyde vores studerende en stærkere kvalitet og et mere interessant tværfagligt indhold, hvis vi lægger KEA’s tekniske uddannelser sammen med de mere merkantile uddannelser i Cphbusiness.

Ole Gram-Olesen, rektor på Cphbusiness

“Vi vil kunne tilbyde vores studerende en stærkere kvalitet og et mere interessant tværfagligt indhold, hvis vi lægger KEA’s tekniske uddannelser sammen med de mere merkantile uddannelser i Cphbusiness. Samtidig håber vi, at en øget volumen vil give vores sektor en stærkere politisk stemme. Det har erhvervsakademierne brug for i en tid med mange reformer,” siger Ole Gram-Olesen.

Det er en vigtig forudsætning for en vellykket sammenlægning, at det er to ligeværdige parter, der selv har taget beslutningen om at afsøge mulighederne for en fusion:

“Ingen har prikket os på skulderen eller prøvet at styre os i den retning, Vi kender hinanden og gør det af ren kærlighed,” siger Ole Gram-Olesen.

Ingen spareøvelse

Steen Enemark Kildesgaard, der i dag er rektor for KEA, understreger, at fusionen ikke er motiveret af økonomi.

“På lange stræk er vores uddannelser komplementære og med ganske få overlap, og vi er meget opmærksomme på, at fagligheden ikke skal blive udtyndet. Snarere tværtimod. Ved for eksempel at forene vores sparsomme forskningsmidler kan vi forhåbentlig skabe nogle endnu bedre tilbud,” siger KEA’s rektor.

De to erhvervsakademier ser meget ens på de udfordringer, sektoren står over for.

“Vi skal styrke vores tilstedeværelse i Region Hovedstaden. En ny større uddannelsesinstitution med et nyt brand vil forhåbentlig bedre kunne markere sig som en attraktiv videregående uddannelsesmulighed,” siger Steen Enemark Kildesgaard.

Det er ikke desto mindre meget vigtigt, at også regeringens kommende reformudspil er med til at tegne nogle tydeligere og smidigere veje op igennem uddannelsessystemet:

“I dag er det for uigennemskueligt for de unge at se, hvilke muligheder de har hen ad vejen, hvis de starter på en erhvervsakademiuddannelse,” siger Steen Enemark Kildesgaard.