Dansk Magisterforening

Logik for ældre politikere

Af Jakob Elkjær
Del artikel:

Hvis politikerne også skærer i SU'en, er det endnu et eksempel på, at den ældre generation skærer i den yngstes generations goder for at tækkes den ældre, rige generations ønsker, skriver redaktør Jakob Elkjær i dette blogindlæg.

Nu de unge har betalt for at afmontere pensionsbomben, så er det kun rimeligt, at de også betaler for at redde uddannelsessystemet.

De konservative stiller sig i dag op i køen af velbetalte danskere, der vil fiske penge op af lommerne på de studerende ved at beskære SU’en. Som Politikens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang konstaterede for nylig, så er der mange, der gerne vil have penge op af de studerendes lommer:

LÆS OGSÅ: Blå blok vil omlægge SU - Studerende siger nej

Der har samlet sig en kø af magtfulde og indflydelsesrige aktører, som gerne vil have fat i nogle af de penge, som studerende i dag lever af. Derfor kan planer om at ændre på uddannelsesstøtten hurtigt blive meget aktuelle.

Tre af aktørerne er 1) rektorer på de videregående uddannelser, 2) Christiansborg-politikere i og uden for regeringen og 3) embedsmænd i Finansministeriet.

Jacob Fuglsang nævner også Stina Elias Vrang, som er administrerende direktør i tænketanken DEA, der angiveligt arbejder for kloge investeringer i uddannelse. Men han glemmer at nævne Politiken selv, som på lederplads over for sine aldrende læsere har slået til lyd for at tage penge fra de studerende.

+50.000 kroner om måneden segmentet er igen ved at fiske penge op af 5.000 kroner segmentets lommer. Det er nærmest blevet rutine i Danmark, og eliten er meget dygtige til at få det til at lyde som om, det nærmest er for de studerendes egen skyld – pengene skal gå tilbage til uddannelserne, lyder det slesk.

Det er en urimelig måde at fremstille forslaget på, for det kan naturligvis ikke ses isoleret fra skattelettelser til boligejere, skattenedsættelse på biler og planer om yderligere indkomstskattelettelser, samtidig med at universiteterne allerede fyrer og skærer kraftigt på de unges uddannelse i forbindelse med de besparelser, som finanslovens indeholdt.

Det er et urimeligt politisk tyvetogt, hvor man igen vil tage fra de unge og give til de ældre. Præcis som man har gjort i forbindelse med beskæring af dagpenge, kontanthjælp og SU til hjemmeboende. Tyvetogtet fortsætter nu med nye forklaringer.

Hvor proportionsløst og urimeligt forslaget er, kan man se af, at de unge også er blevet sat til at betale for pensionsbomben. I hele Europa har man sat pensionsalderen op, og det har afmonteret presset på statskasserne på grund af det stigende antal ældre - men man har selvfølgelig ladet de unge betale regningen via en gradvist stigende pensionsalder. Intet sted mere end i Danmark, hvor pensionsalderen i 2060 bliver 72,5 år.

Forsker Pia Hüttl fra tænketanken Bruegel sagde i Politiken tirsdag, at det kun kan retfærdiggøres at lade de unge betale, hvis man samtidig sørger for at styrke uddannelserne. Men i Danmark har man valgt at lade de unge betale og samtidig skære i uddannelserne. Og nu skal de unge så betale en gang til.

»Disse reformer er gode for den økonomiske holdbarhed, men på samme tid øger de den økonomiske generationskløft«, siger forsker Pia Hüttl fra tænketanken.

Den eneste udvej er at opveje ulemperne for nutidens unge ved at sørge for, at der er arbejde til dem, vurderer forskeren.

Det sker ikke nu, mener hun.

»Når man adresserer arbejdsløshed, bør man tale om investeringer i uddannelse, men i mange lande er uddannelserne blevet beskåret i løbet af krisen«, Pia Hüttl.