Dansk Magisterforening

Karriererådgiver: Fortæl intet, hvis du søger job som gravid

Thomas Graversen har arbejdet som karrierekonsulent i over 20 år.

Karriere Af Sofia Tøfting
Del artikel:

Der er et godt og et dårligt scenarie, når du søger job som gravid, mener karriererådgiver Thomas Graversen. Men ingen af dem bør få dig til at fortælle om din graviditet til samtalen.

Ganske ofte ringer gravide medlemmer af DM til karrierekonsulent Thomas Graversen, fordi er ramt på samvittigheden.

Selvom reglerne i Danmark er, at du først er forpligtet til at fortælle om din graviditet tre måneder før termin, er mange bange for, at deres kommende arbejdsgiver vil føle sig snydt, hvis de undlader at fortælle det allerede til jobsamtalen.

Nogle er endda ramt på samvittigheden, blot fordi de overvejer at blive gravide.

Sådan ser karrierekonsulenten ikke på det.

”Du skal søge jobbet med rank ryg og god samvittighed og ikke nævne din graviditet.  Det kan gå rigtig godt, og selv hvis det går skidt, er det den bedste løsning,” siger Thomas Graversen.

To scenarier - begge kan du bruge til noget

Han rådgiver den gravide til at se det på følgende måde:

Når du ikke fortæller om din graviditet, før du er forpligtet til det, er det gode scenarie, at din arbejdsgiver bliver glad på dine vegne, når du åbner op om graviditeten. Du bliver sendt på betalt barsel og kommer tilbage til en god arbejdsplads.

I det dårlige scenarie reagerer din arbejdsgiver negativt. Så har du stadig en fuldt betalt barsel, som du kan bruge på at søge et andet sted hen.

“Alternativet er, at du som ung, ledig kvinde holder dig fra arbejdsmarkedet. Der er der forhåbentlig ikke mange, som gør, men der er rigtig mange, der oplever dilemmaet. Jeg modtager mange opringninger om det,” siger Thomas Graversen.

Alternativet er, at du som ung, ledig kvinde holder dig fra arbejdsmarkedet

Thomas Graversen, karriererådgiver i DM

Der er undtagelser

Thomas Graversen fortæller, at et råd, man kan google sig til, lyder, at ærlighed og loyalitet er gode kvaliteter, som man kan vise ved at fortælle om sin graviditet.

Underforstået, at hvis man kan leve med at være uærlig og illoyal, så kan man lade være med at fortælle det.

“Men den tone er ikke i orden,” siger Thomas Graversen.

Selvom han mener, at der intet dilemma er, er der stadig nogle scenarier, hvor man kan overveje det hele en ekstra gang.

“Hvis det er en kort projektansættelse eller en lille, sårbar virksomhed, hvor barslen vil have store konsekvenser, så kan det være undtagelsen, der bekræfter reglen,” siger han.

}