Dansk Magisterforening

5 ting UNICEF-chefen kigger efter, når hun ansætter folk i 2023

Hun har ikke selv lilla hår, men i UNICEF er der både plads til huller i bukserne og piercinger i ansigtet, siger Head of People & Culture Jette Kayerød Christensen. © Foto; Privat

, Guide Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Et overskueligt CV er alfa og omega. Til gengæld hører dine sociale medier privatlivet til - medmindre du fremsætter hadske ytringer.

Du har længe drømt om et job med mening, og UNICEF Danmark yder nødhjælp men arbejder også langsigtet for at bedre børns vilkår i de hårdest ramte lande i verden. Nu har FN-organisationen slået den fedeste stilling op.

Men er du nødt til at pille piercingerne ud og stryge den blå skjorte, hvis du skal gøre dig interessant hos Jette Kayerød Christensen, der er med til at ansætte 3-4 nye medarbejdere hver måned?

Nej, siger den erfarne Head of Culture i UNICEF. Her er hendes bedste råd til din ansøgning og din samtale. 

Hvad er det første du lægger mærke til, når du læser min ansøgning?

Folk bruger ofte rigtig meget tid på den personlige ansøgning, men et overskueligt og let tilgængeligt CV er det allervigtigste, når jeg kigger første gang i bunken af ansøgninger. Vi får jo rigtig mange til hver eneste stilling, og folk kommer med vidt forskellig faglighed, så du skal også prioritere at skrive tre linjer om, hvad du er uddannet til, og hvorfor det særligt kan bruges i UNICEF.

Går du meget op i, at min ansøgning ser grafisk lækker ud?

Jeg lægger nok snarere mærke til det, hvis du efterlader mig med et rodet indtryk. Jeg er også den slags chef, der lettere får en tilknytning til dig, hvis der er foto på din ansøgning. Helst et, der er vellignende, så jeg ikke skal bruge energi på at undre mig, hvis du ser helt anderledes ud til samtalen.

Jeg går også ret meget op i, at din ansøgning ikke er plaget af stave- og kommafejl, så jeg vil anbefale dig at få nogen til at læse korrektur. Det vil være for ærgerligt at blive dømt ude, fordi der er irriterende stavefejl i din ansøgning.

Hvad er det første du kigger efter, når jeg træder ind ad døren?

Det er, om du kigger folk i øjnene, om du hører efter – og om du giver et ordentligt håndtryk. Det må hverken være for blødt eller så hårdt, at jeg ømmer mig bagefter. Jeg vil anbefale dig at trække vejret dybt et par gange og tænke seancen igennem, inden du træder ind. Fx er det en god ide at sige ja tak til at få vand, mens det med kaffe og te godt kan blive bøvlet, hvis du fx kommer til at spilde, fordi du er nervøs.

En gang havde vi et frugtfad stående på bordet til en samtale. Det slog mig bagefter at det var lidt tarveligt, for skal du så sidde der og spise æble eller få fedtede appelsinfingre samtidig med, at du skal koncentrere dig. 

For 15 år siden ville jeg nok have anbefalet, at du tog mørkeblåt tøj på

Jette Kayerød Christensen, Head of People & Culture i UNICEF

Hvor hurtigt ved du om jeg er interessant for UNICEF?

Det ved jeg oftest inden for fem minutter. Jeg fornemmer ret hurtigt, om du er ærlig og eller om der er noget, der ikke er i overensstemmelse med det, du er blevet kaldt til samtale på. Jeg holder også et vågent øje med, om du forstår rollefordelingen i rummet. Kan du lytte og trille videre med en bold, eller er du hurtig til at vise os andre, hvor skabet skal stå? Det sidste skal du passe lidt på med. Det er jo ikke kun mig, der sidder på den anden side af bordet. Det er også dine kommende kolleger, som du skal arbejde sammen med i et et team og i organisationen. De har også et stort ord at skulle have sagt. 

Hvor stor en betydning har det, om jeg har orange hår, huller i bukserne eller piercinger i ansigtet?

For 15 år siden ville jeg nok have anbefalet, at du tog mørkeblåt tøj på og to-tre øreringe ud af ørerne, hvis du skulle til en jobsamtale. I dag rummer vi langt det meste, så længe vi kan mærke, at du har en kulturel sensitivitet og en forståelse for, hvad du skal og ikke skal.

Bruger UNICEF AI, når I skal ansætte – eller overvejer I at prøve det af?

Nej, ingen af delene er aktuelle hos os.

Vær ærlig: Tjekker du mine sociale medier, før du kalder mig til en samtale?

Måske, hvis du når til anden runde. Men så er det mest LinkedIn. I min verden hører både facebook og TikTok privatlivet til, så jeg holder fast i, at det er dine faglige og professionelle kompetencer, der er de vigtigste. Alle kan jo komme til at lægge noget dumt op, så medmindre du ytrer dig direkte hadefuldt om køn, racer, religion eller seksualitet, så er det ’non of my business.

JETTES 5 RÅD TIL JOBSØGNING

Dit CV er alfa omega

Så i stedet for at bruge al din tid på den personlige ansøgning, bør du sætte tid af til at kvalificere dit CV mod det job, du søger. 

Vedhæft et foto til din ansøgning

Helst et, der er vellignende, så jeg ikke skal bruge energi på at undre mig, hvis du ser helt anderledes ud til samtalen.

Tænk seancen igennem inden samtalen

Træk vejret dybt et par gange og tænk seancen igennem, inden du træder ind. Fx er det en god ide at sige ja tak til at få vand, mens kaffe og te kan være bøvlet. 

Vær ydmyg 

Vis, at du forstår rollefordelingen i rummet til samtalen. Kan du lytte og trille videre med en bold, eller er du hurtig til at vise os andre, hvor skabet skal stå? Det sidste skal du passe lidt på med.

Vis at du har en kulturel sensitivitet

Det er lige meget, hvad du har på af tøj til samtalen, så længe vi kan mærke, at du har en kulturel sensitivitet og en forståelse for, hvad du skal og ikke skal.

}