Dansk Magisterforening

Vil åbne ny læreruddannelse på højskole - borgmester klar til at bygge nye studieboliger

© Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Del artikel:

Absalon og Vallekilde Højskole vil trække lærerstuderende til Odsherred. Borgmesteren er klar til at bygge boliger tæt på.

Manglen på folkeskolelærere i Odsherred får nu Professionshøjskolen Absalon til at gå nye veje.

I et samarbejde med Vallekilde Højskole har Absalon nu søgt om at blive godkendt til en lidt anderledes læreruddannelse med start i 2024.

I første omgang er håbet at tiltrække omtrent 30 studerende til det første hold. Tanken er, at de skal bo det første år på højskolen og blive en integreret del af traditionerne, fællesskabet og det sociale liv på stedet. Resten af studietiden skal også foregå på Vallekilde, men nu med bopæl et sted i nærheden.

Sami Stephan Boutaiba, der er direktør for pædagogik og ledelse på Absalon, ser et kæmpepotentiale i det nye samarbejde.

"I forvejen er der jo kun en kort vej imellem højskolens og læreruddannelsens tanker om dannelse igennem fællesskaber. Så jeg håber, at der vil være grupper af unge, der ser kombinationen som ren win-win og tænker: Wow, dét der, det gider jeg virkelig godt!" siger Sami Stephan Boutaiba.

Måske kan tilbuddet endda tiltrække andre målgrupper end dem, der ellers overvejer en uddannelse til lærer, vurderer han.

“Man kan kombinere et højskoleophold med studiestart og få det bedste af to verdener: et stærkt fagmiljø og muligheden for at få sig et godt socialt netværk i stimulerende omgivelser”, påpeger Absalons pædagogiske direktør.

Sami Stephan Boutaiba. Privatfoto.

Borgmester: Klar til at bygge boliger

Odsherred er stærkt udfordret både af manglen på uddannede lærere til folkeskolerne i området og af, at de unge forlader egnen og ender med at uddanne og bosætte sig andre steder.

Derfor har kommunen ikke været sen til at melde sig klar til at bygge boliger tæt på Vallekilde i Hørve, så de studerende kan blive boende efter det første år og komme i praktik og stadig læse til lærer på højskolen.

“På den måde kan vi forhåbentlig både fastholde de unge i et godt studiemiljø og samtidig vise Odsherred frem, så flere måske får lyst til at blive boende bagefter”, siger Karina Vincentz, der er borgmester i Odsherred.

I forvejen er der jo kun en kort vej imellem højskolens og læreruddannelsens tanker om dannelse igennem fællesskaber

Sami Stephan Boutaiba, direktør for pædagogik og ledelse på Absalon

Og det er ikke kun nybyggede boliger, den vestsjællandske kommune vil stå klar med.

“Vi kommer også til at uddanne flere praktikvejledere og i det hele taget lægge os i selen for at sikre en høj kvalitet. Det er investeringen værd, hvis vi kan friste de lokale, men også unge fra resten af landet”, siger Karina Vincentz.

Også Absalon har udfordringer med at tiltrække studerende til de mindre uddannelser forskellige steder i Region Sjælland. Men den kommende læreruddannelse i Hørve har større chancer for at blive en succes. Det mener Sami Stephan Boutaiba.

“Et virkeligt alternativt og kreativt tilbud i et lille, intimt miljø vil forhåbentlig appellere bredere. Og vi skal have fat i nogle nye målgrupper, så vi ikke skal kæmpe med os selv om opmærksomheden fra de skrumpende ungdomsårgange”, fastslår han.

Den nye læreruddannelse på Vallekilde ligger p.t. til godkendelse hos RUVU, som er det rådgivende udvalg for udbud af uddannelser.

}