Dansk Magisterforening

Nu skylder udenlandske studerende over 1. mia. i SU-gæld

Jeppe Bruus, skatteminister

At udlændinges SU-gæld til den danske stat fortsat vokser, er ifølge skatteminister Jeppe Bruus (S) et område, som udfordrer regeringen. © Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Det er ikke lykkedes at nedbringe udlændinges SU-gæld til den danske stat. Den er tværtimod vokset med over 150 mio. kroner og har nu rundet 1,1 mia. kroner.

Tusindvis af udlændinge læser i Danmark og efterlader så deres SU-gæld ved grænsen.

Udlændinges SU-gæld er det seneste år vokset yderligere på trods af, at regeringen siger, at de arbejder for at bremse udviklingen. Det viser nye tal fra Gældsstyrelsen, der hører under Skatteministeriet.

Per 31. december 2021 skylder 16.800 udlændinge fra EU og tredjeverdenslande den danske stat 1.139 mio. kroner i stiftet SU-gæld. Det er 156 mio. kroner mere end året før. 

Ved udgangen af 2020 havde 15.891 udlændinge fra både EU-landene og såkaldte tredjelande stiftet SU-gæld og misligholdt tilbagebetalingen for 983 mio. kroner, viste et svar fra Skatteministeriet i marts måned 2021. Både antallet af skyldnere og selve gælden er altså vokset det seneste år med henholdsvis over 800 skyldnere og 156 mio. kroner.

Den nye udvikling vækker kritik hos De Konservative, der har stillet en række spørgsmål til regeringen om sagen i Folketinget. Det samme gjorde partiet sidste år.

”Det kan ikke passe, at man ikke kan bremse udviklingen, så udlændige får en gratis uddannelse og så bare efterlader en stor regning til danskerne ved grænsen. Det er en hån mod de danske skatteborgere”, siger Konservatives uddannelsesordfører, Gitte Willumsen.

Der er desværre ingen tvivl om, at det her er et område, som fortsat giver os udfordringer

Jeppe Bruus, skatteminister

Skatteministeren gentager sin forgænger

Tilbage i april udtalte daværende skatteminister Morten Bødskov (S) til Akademikerbladet, at han var optaget af, at Danmark i videst muligt omfang sikrede, at danske såvel som udenlandske studerende ikke rejser fra deres SU-gæld.

”Derfor har Skatteministeriet i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet et særskilt fokus på netop inddrivelse af SU-gæld fra skyldnere bosat i udlandet, og der er allerede sat en række konkrete tiltag i gang”, oplyste Morten Bødskov i et skriftligt svar om sagen for knap et år siden.

I dag udtaler regeringens nye skatteminister Jeppe Bruus (S) stort set det samme.

”Som skatteminister er jeg selvfølgelig optaget af, at vi i videst muligt omfang sikrer, at danske såvel som udenlandske studerende, der rejser ud af Danmark, ikke efterlader deres SU-gæld ved grænsen”, skriver Jeppe Bruus til Akademikerbladet.

Han påpeger, at der er en særlig enhed under Gældsstyrelsen, der arbejder målrettet med at inddrive gæld fra skyldnere bosat i udlandet – herunder også SU-gæld. Der er desuden også indgået et samarbejde med et dansk inkassofirma om bistand til inddrivelse af gæld i de nordiske lande.

”Som udgangspunkt har Gældsstyrelsen ikke myndighed til at tvangsinddrive SU-gæld i udlandet, og der er desværre ingen tvivl om, at det her er et område, som fortsat giver os udfordringer. Regeringen er i løbende dialog med landene omkring os, så vi kan få kradset pengene hjem igen”, udtaler Jeppe Bruus.

Det er en hån mod de danske skatteborgere

Gitte Willumsen, De Konservatives uddannelsesordfører

Konservatives Gitte Willumsen mener, at den nye skatteminister må have fat i ministeriet og komme med en løsning.

”Jeg har klar forventning om, at den nye skatteminister har dette øverst på sin to-do-liste”, siger hun.

Udfordrende at inddrive udenlandsk SU-gæld

Det er Gældsstyrelsen under Skatteministeriet, som har ansvaret for arbejdet med at inddrive SU-gælden.

Styrelsen oplyser, at hvis det ikke er muligt at inddrive gælden gennem de såkaldte nationale inddrivelsesskridt, fx via lønindeholdelse, så ser Gældsstyrelsen på mulighederne for inddrive pengene i skyldners bopælsland. Men det er som udgangspunkt "udfordrende at inddrive gæld i udlandet, da Gældsstyrelsen ikke har myndighed til at gennemføre tvangsinddrivelse i udlandet", skriver Gældsstyrelsen til Akademikerbladet.  

Derfor har Danmark en række internationale aftaler om gældsinddrivelse, hvor udenlandske myndigheder hjælper den danske stat med at få pengene tilbage. Det gælder dog ikke på SU-området.  

'Der er ikke nogen aftale på fx SU-området. Gældsstyrelsen forsøger derfor blandt andet at øge inddrivelsen af SU-gæld i udlandet med tvangsinddrivelse gennem retssager. Der er i øjeblikket nogle verserende prøveretssager, der skal afklare potentialet', skriver Gældsstyrelsen.