Dansk Magisterforening

Regeringen foreslår huslejestigninger på maksimum 4 procent: Hvad betyder det for studerende?

Tietgenkollegiet i København

På Tietgenkollegiet bor mange studerede. Netop studerende kan se frem til store indhug i budgetterne. Hedder den månedlige husleje i dag 4.000 kr., vil det betyde ekstra 350 kr. om måneden, hvis huslejen følger inflationen på 8,8 procent. Det fortæller Ida Marie Moesby, som er forbrugerøkonom i Nordea. © Foto: Torben Huss, Ritzau Scanpix

Del artikel:

Inflation og huslejestigninger kan gøre de studerendes økonomi endnu mere presset, og det kan få konsekvenser både fagligt og mentalt, vurderer forbrugerøkonom ved Nordea.

Fordi inflationen stadig raser i Danmark, har regeringen foreslået, at huslejestigningerne højst må stige 4 procent, og ikke de 8,7 procent som nettoprisindekset lå på i juli.

“Man bliver på en måde ramt dobbelt af inflationen som lejer: For det første bliver alt dyrere, fx vand, varme og dagligvarer. Men fordi inflationen stiger, så stiger ens husleje også”, fortæller Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom ved Nordea.

 Men hvis man er studerende, hvor meget vil det så hjælpe, at huslejen kun vil stige med 4 procent?

 Til at besvare spørgsmålet har Ida Marie Moesby lavet en beregning:

Hvis ens husleje lige nu er på 4.000 kr. per måned, så vil huslejestigninger på 8,8 procent betyde, at huslejen vil stige med ca. 350 kr. Hvis huslejen bliver reguleret, så den ikke må stige med mere end fire procent, vil lejen stige med ca. 160 kr.

“Selv hvis regeringens forslag bliver vedtaget, så er 170 kr. stadig relativt mange penge for mange studerende”, fortæller hun.

Hun anbefaler, at man derfor tjekker sin lejekontrakt igennem, for at se om den er reguleret efter nettoprisindekset.

”Se også efter om dit depositum og forudbetalte leje også stiger. Det kan nemlig blive en dyr engangsbetaling, hvis dit depositum og forudbetalte leje også stiger, forklarer Ida Marie Moesby. 

De studerende er en gruppe, der er kendt for at have en ret stram økonomi. Jeg har før lavet budgetter for studerende, og allerede før prisstigningerne var det problematisk at få et budget til at hænge sammen

Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom ved Nordea

Studie-budgettet er truet allerede nu

Ida Marie Moesby har fulgt prisudviklingen tæt, og har holdt et særligt vågent øje med de studerende.

“De studerende er en gruppe, der er kendt for at have en ret stram økonomi. Jeg har før lavet budgetter for studerende, og allerede før prisstigningerne var det problematisk at få et budget til at hænge sammen”, siger forbrugerøkonomen.

Hun henviser til Forbrugerrådets Tænks undersøgelse ’Økonomisk mistrivsel blandt unge voksne’ fra 2018, der viser, at en dårlig økonomi kan være medvirkende til mistrivsel og stress hos unge.

“Jeg kan godt forestille mig, at det bliver sværere at få studiet til at hænge sammen, hvis inflationen bliver ved. Så må de studerende jo finde en måde at få det til at hænge sammen på, og det kan fx være flere vagter på jobbet”, fortæller hun og pointerer:

“Men det fleste studier er fuldtidsstudier, og hvis du tager for mange vagter på det job, så kommer du måske til at gå på kompromis med din faglighed, fordi du ikke har haft nok tid til fordybelse”.

Gode råd til den studerendes økonomi

Forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby har regnet på, hvad den voksende inflation får af betydning for de studerendes husleje og i forvejen pressede budgetter.

Hun opstiller også en række gode spareråd:

  1. Læs din lejekontrakt igennem. Din lejekontrakt afslører om din husleje reguleres efter nettoprisindekset. Huslejestigninger skal varsles, men det er rart at være på forkant, hvis man ikke har råd til at blive boende, hvis leje eller depositum stiger for meget.
  2. Kig dine abonnementer igennem. Danskerne har i gennemsnit har to-tre streamingtjenester. ”Hvis man kan undvære en streamningtjeneste, så er det et godt sted at spare. Det er 100 kr. her og der, og så har man allerede sparet en tredjedel af prisstigningerne”, siger Ida Marie Moesby.
  3. Tag et kritisk blik på det mad og drikke, du køber ude. Hvis man bruger 45 kr. på kaffe om ugen, løber det op i 180 kr. om måneden. ”Der skal også være plads til fornøjelser, men der er mange penge at spare, hvis man skære ned på to-go-kaffen. Så selvom det er lidt kedeligt, så tag din kaffe med i en termokande i stedet, eller smør din egen madpakke”.

Ida Marie Moesby har udgivet flere spareråd, som du kan læse her.