Dansk Magisterforening

Mette arrangerer barselsforedrag: Det skal være som at læse en god bog

Mette Winding Top oprettede Barselsakademiet i 2018 under sin egen barsel, fordi hun savnede at blive fagligt stimuleret. © Foto: Privat

Del artikel:

Mette Winding Top stiftede Barselsakademiet, hvor barslende og deres babyer kan høre samfundsrelevante foredrag. Hun savnede et rum, hvor forældrenes behov er i fokus.

Rummet er fyldt med babyer. På bordene. Kravlende rundt på gulvet. I barnevognen.

Forældrene er der også. De har fyldt kaffe i deres kop, croissanten krummer på bordet, og snakken går i det stopfyldte lokale.

”Vi klapper ikke. Det plejer babyer ikke så godt at kunne lide”, lyder det fra Mette Winding Top.

Hun er stifter af Barselsakademiet, der tilbyder samfundsrelevante oplæg til forældre på barslen. Denne dag er det historiker Gry Jexen, der skal fortælle om sin bog Kvinde Kend Din Historie.

”Jeg havde behov for at forbinde min nye morrolle med min person. Jeg er samfundsinteresseret og blev hurtigt rastløs i de klassiske barselsaktiviteter, fordi jeg havde et reelt afsavn efter at blive stimuleret fagligt. Det fungerede ikke for mig at tage mit barn med til almindelige foredrag af frygt for at genere de andre, og derfor måtte jeg starte mit eget", fortæller Mette Winding Top. 

Under begge hendes barsler har Mette Winding Top meldt sig ud af mødregrupperne.

 

Barselsakademiets oplæg ved historiker Gry Jexen. © Foto: Barselsakademiets Facebookside

”Jeg har ikke selv fået noget ud af at sidde med fem andre mødre og snakke babyer og kværne kage. Jeg havde ikke personligt behov for det og manglede desuden ofte følelsen af søstersolidaritet i gruppen”, fortæller hun.

Hun fik ideen til Barselsakademiet under første barsel, men det blev først en realitet under anden barsel i 2018.

”Det blev kæmpestort lige fra starten. Da jeg skød det i gang, blev det udsolgt med det samme. Her efter corona er der igen stor interesse”, siger Mette Winding Top, der var overrasket over, at der var så mange andre med det samme behov som hende selv.

 

Populært initiativ

Det har været vigtigt for Mette Winding Top, at Barselsakademiets oplæg ikke handler om arbejdslivet. Det skal i stedet svare til at læse en god bog eller se en god film.

”Jeg kan godt være ærgerlig over, at der er så meget fokus på arbejdsmarkedet under barslen. Det, jeg hører, er, at man ikke har lyst til at bruge sin barsel på direkte opkvalificering. Det skal være lystbetonet”, siger hun.

En af de mange positive anmeldelser eller takkemails, som Mette Winding Top modtager. © Foto: Barselsakademiets Facebookside.

Og den tilgang har vist sig at bære frugt, siger hun. Hun modtager jævnligt takkemails fra mødre og andre deltagende. I en intern evaluering tilkendegav 72 procent af deltagerne, at det havde styrket deres trivsel under barslen at være med.

Lige nu bruger Mette Winding Top omkring fem timer om ugen på Barselsakademiet. Hun elsker sit fuldtidsjob, og kommer ikke til at blive selvstændig med akademiet. Men hun afviser ikke, at det kan vokse andre steder i landet.

 

”Jeg får tit henvendelser fra folk i Aarhus, om de må starte afdelinger op. Det er dog ikke rigtig blevet til noget endnu, men det kunne være sjovt, hvis andre ville føre det videre”, siger hun.

Lige nu kan du deltage via en Zoom-forbindelse, hvis ikke du kan komme eller ikke bor i nærheden af København.

Barselsakademiet

Barselsakademiets næste oplæg er med psykolog for Læger uden grænser, Mozdeh Ghasemiyanir, der vil fortælle om flygtningens psykologi. Det finder sted d. 18. november kl. 10 i DM Akademikertårnet på Frederiksberg i København. Hvis du er medlem af DM er det gratis, ellers koster det 100kr. Du behøver ikke være på barsel for at være med. Tilmeld dig her.

Se flere arrangementer på DMs hjemmeside.

}