Dansk Magisterforening

Efter hård kritik: Erhvervsstyrelsen vil nu udfase vikarer

Erhvervsstyrelsen, vikarer, DM

"Langt om længe sker der noget", siger DM's formand Camilla Gregersen. Her ses Erhvervsstyrelsens lokaler ved Langelinie i København. © Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Til oktober skal der i stedet ansættes 150 midlertidige ansatte på statslig overenskomst i styrelsen. ”Vi betragter det som en tilståelsessag”, siger DM-formand.

Efter massiv kritik har Erhvervsstyrelsen besluttet sig for at udfase brugen af ansatte fra vikarbureauet Moment.

Tidligere på året kom det frem i Altinget, at Erhvervsstyrelsen siden foråret 2020 har haft op mod 400 vikarer til at hjælpe med at administrere hjælpepakker i forbindelse med corona-nedlukningen. Vikarer, der hverken har haft ret til løn under sygdom eller barns første sygedag på vikarbureauets overenskomst med HK.

Den praksis vil styrelsen gøre op med fra 1. oktober i år. Der vil derimod blive ansat 150 ansatte på midlertidige kontrakter direkte i Erhvervsstyrelsen.

Beslutningen er længe ventet, siger DM's formand, Camilla Gregersen.

”Jeg er glad for, at der langt om længe sker noget. Jeg betragter det som en tilståelsessag, nu hvor de efter lang tid gør det, vi har sagt, de skulle”, siger Camilla Gregersen.

”Det er et moralsk svigt. Hvordan kan man ikke give dem, der løser de coronarelaterede opgaver løn under sygdom? Vikarerne blev presset til at komme på arbejde, selvom de havde det skidt. Det er uanstændigt”.

Vikarerne havde hverken tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant. Og trods advarsler om smittefare og dårligt arbejdsmiljø blev 30 vikarer kort før jul smittet med covid-19.

HVAD ER EN FAGLIG VOLDGIFTSRET?

Faglige voldgiftsretter behandler primært klager over brud på kollektive overenskomster. Andre konflikter kan dog også håndteres, hvis der er aftalt af parterne. 

En faglig voldgiftsret består typisk af en opmand, der udpeges af Arbejdsrettens formand. Derudover vil der være 4 medlemmer, hvoraf 2 udpeges af lønmodtagerne og 2 af arbejdsgiver.

Voldgiften træffer en bindende afgørelse efter at have hørt parternes fremlæggelse af sagen

Kilde: Arbejdsretten.

Sagen skal for retten

I forrige uge valgte hovedorgansaitionen Akademikerne at stævne Erhvervsstyrelsen og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen (tidl. Moderniseringsstyrelsen).

Det er en alvorlig sag, mener Camilla Gregersen.

”Vi står vagt om de overenskomster, vi indgår, og derfor tager vi det her meget alvorligt. Vi har valgt at rejse en voldgiftssag på grund af det bagudrettede forløb, men også for at undgå fremtidige sager, hvor arbejdsgiverne ønsker at fravælge at ansætte på den overenskomst, der er på et område”.

Camilla Gregersen understreger, at DM på trods af uenighederne har haft en god løbende dialog med ledelsen om situationen, ligesom medlemmerne på arbejdspladsen har været særdeles aktive og interesserede i sammen med DM at forsøge at forbedre situationen.