Dansk Magisterforening

Byggeskandalen på KU fortsætter: Nu risikerer Øresundsakvariet at lukke

Del artikel:

På grund af dårlig økonomi hos Københavns Universitet risikerer Øresundsakvariet i Helsingør at lukke. ”Akvariet er vores forbindelse til lokalmiljøet”, siger forsker.

Øresundsakvariet i Helsingør risikerer at lukke. Det fremgår af et brev sendt af Niels Kroer, leder af biologisk institut på Københavns Universitet, til Folketinget.

Akvariet fik i 2018 en særbevilling, der udløber i år, og Københavns Universitet, der ejer akvariet, har ikke råd til at drive det videre på egen hånd, forklarer han.

”Københavns Universitets økonomi er stærkt tynget af store huslejestigninger og er nødsaget til at nedbringe sit omkostningsniveau. Da det at drive et offentligt akvarium ikke er en kerneopgave for universitetet, er akvariet i en meget udsat position og kun gennem en ny permanent finansiering på 3 mio. kr. per år kan akvariets fremtidige eksistens og udvikling sikres”, skriver han i brevet.

Det er det berygtede Niels Bohr-byggeri, der presser budgettet for Københavns Universitet. Forsinkelser og budgetoverskridelser kan ende med koste universitetet en øget husleje på 130 mio. kroner om året.

Øresundsakvariet håber på ny bevilling

Øresundsakvariet er et offentligt akvarium, men benyttes også af forskere. Derfor ville en lukning også være et hårdt slag for marinebiologisk forskning.

”Øresundsakvariet er vigtigt for os, dels fordi det er vores forbindelse ud til lokalmiljøet og skolerne, deriblandt børnehaver og gymnasier. Det er også vigtigt for os, fordi vi har vores egne studerende med ude og samle prøver. Men ofte så giver fiskene ikke det samme udbytte, som når vi kan have dem med og undersøge dem i akvariets faciliteter”, siger Per Juel Hansen, professor og leder af marinbiologisk sektion i Helsingør.

Besøg Øresundsakvariet

Øresundsakvariet er et mindre saltvangsakvarium i Helsingør. Du kan opleve vandlaboratoriet, se træning af hajer og rokker og kommer med på tun- eller marsvinsafari.

Der er åbent for alle ml. 10-16 i hverdage og 10-17 i weekender. En billet koster 59 kr. for børn (3-11 år) og 79 kr. for voksne (12+). I højsæsonen koster billetten en 10’er ekstra.

Læs mere på www.oresundsakvariet.ku.dk.