Dansk Magisterforening

Parken nægtede studentermedhjælper corona-kompensation: Nu får han pengene

Screenshot fra samtale mellem Noah Köppen Chondros og hans chef i PARKEN

© Screenshot fra samtale mellem Noah Köppen Chondros og hans chef i PARKEN

Del artikel:

Parken Sport and Entertainment nægtede at betale deres studentermedhjælper for at tage coronatest til arbejdet, selvom det er i strid med loven. ”Pinligt”, siger DM.

I foråret skulle 22-årige Noah Köppen Chondros fremvise en negativ coronatest for at kunne passe sit deltidsjob som billetkontrollør i Parken i København.

De fastansatte blev testet i arbejdstiden. Noah Köppen Chondros skulle gøre det i sin fritid.

Han tog fat i sin chef, efter han havde fundet ud af, at det var ulovligt at forskelsbehandle deltidsansattes vilkår. Men chefen svarede, at det kunne de ikke gøre noget ved.

”De fik det til at lyde som om, at jeg var dum og tåbelig for at kunne tro, at jeg kunne få løn for det”, siger Noah Köppen Chondros og fortsætter:

”Jeg gik kun videre med sagen, fordi min chef regerede så uforstående”

Efter yderligere to henvendelser til sin leder, fik Noah Köppen Chondros en idé.

 

Noah Köppen Chondros, artikel om at FCK ikke gav ham løn for coronatest
Noah Köppen Chondros læser miljø og molekylærbiologi på Roskilde Universitet. Ved siden af studierne har han fået et job i en biograf, som han er rigtig glad for. © Foto: Privat

”Faktisk tror jeg, at det var min kæreste, der jokede med, at jeg skulle kontakte min fagforening. Min første tanke var jo at kontakte chefen og løse det, men det fik jeg ikke noget ud af”, siger Noah Köppen Chondros, der kort tid efter kontaktede DM.

Jeg øver mig i at fylde mere og sige fra

Noah Köppen Chondros, tidl. medarbejder i Parken

En principsag

Hos DM kontaktede man Noahs chef af flere omgange uden held. Til sidst meddelte de skriftligt, at Noah Köppen Chondros skulle modtage kompensationen inden 10 dage, ellers vil de gå videre med sagen.

Kort tid efter modtog Noah Köppen Chondros sin lønseddel med kompensationen.

”Det er en sag af principiel karakter for os i DM”, siger Tina Andersen, konsulent i DM og den person, der stod for Noahs sag.

Hun lægger vægt på at loven siger, at deltidsansatte ikke må forskelsbehandles i forhold til arbejdspladsens fastansatte.

”Man er altid forpligtet til at sætte sig ind i loven som arbejdsgiver. Det kunne have været en fejl, men det lød det ikke som om. Hvilket er pinligt, når det er en så stor arbejdsplads”.

Selvom det kun handlede om kompensation for to timers løn, var anerkendelsen vigtig for Noah Köppen Chondros.

”Jeg øver mig i at fylde mere og sige fra, det synes jeg er megavigtigt”, forklarer han.

Hos DM oplever Tina Andersen, at unge ofte henvender sig om udbetaling af løn og feriepenge.

”Jeg tror rigtig mange unge er i tvivl om deres rettigheder på arbejdspladsen. Det kan være svært at finde rundt i, særligt når man er løstansat”, siger Tina Andersen.

Parken Sports and Entertainment ønsker ikke at komme med en kommentar, da de ikke udtaler sig om enkeltsager.

Hvorfor strider det mod loven?

Loven om arbejdsgiveres adgang til at pålægge lønmodtagere at blive testet for covid-19 m.v. siger, at en arbejdsgiver godt kan kræve at de ansatte møder op med gyldig negativ coronatest. 

§4 i Lov om tidbegrænset arbejde fastlægger, at deltidsansatte ikke må økonomisk forskelsbehandles ift. de fast ansatte. PARKEN må altså gerne kræve, at Noah møder op på arbejde meden negativ coronatest, så længe de fastansatte er underlagt samme vilkår. 

Kilde: Retsinformation