Dansk Magisterforening

Hjælpepakker udfases midt i sommerferien – men lønkompensation kan fortsætte

Finansminister Nikolaj Wammen (S)

Finansminister Nikolaj Wammen (S) har indkaldt arbejdsmarkedets parter til møde om en udfasning af regeringens hjælpepakker, som skal holde hånden under dansk erhvervsliv og lønmodtagere under coronakrisen. Ekspertgruppe anbefaler udløb den 8. juli i ny rapport. © Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Del artikel:

Regeringens hjælpepakker, som skal holde hånden under dansk erhvervsliv og lønmodtagere, bør udløbe midt i sommerferien, anbefaler ekspertgruppe. Udfasningen af hjælpepakkerne bør ske gradvist, lyder det fra arbejdsmarkedets parter, som skal forhandle udfasning med regeringen.

De hjælpepakker, som skal holde hånden under det danske arbejdsmarked under coronakrisen, bør udløbe den 8. juli - midt i sommerferien.

Det anbefaler den økonomiske ekspertgruppe, som består af professorer i økonomi Torben M. Andersen, Michael Svarer og Phillip Schrøder fra Aarhus Universitet.

Ekspertgruppen blev nedsat af Folketinget den 14. maj, som har bedt gruppen om at komme med input til at udfase de midlertidige hjælpepakker, som holder hånden under danske virksomheder og arbejdsplaser i lyset af Covid-19-epidemien.

Onsdag afleverede ekspertgruppen som planlagt sine vurderinger til regeringen, som vil drøfte rapporten med Folketingets partier og arbejdsmarkedets parter de kommende dage.

I rapporten fra den økonomiske ekspertgruppe vedrørende udfasning af hjælpepakker opfordrer de tre økonomiske eksperter til, at kompensationsordningerne ophører den 8. juli som planlagt.

Det sker ifølge eksperterne bedst ved, at flytte balancepunktet fra støtte mod likviditets-, låne- og garantiordninger.

”Det samme gør sig gældende for særordningerne på kulturområdet”, lyder det i rapporten.

Finansminister Nikolaj Wammen (S) beskriver overfor DR de tre økonomers rapport som ”et grundigt stykke arbejde”.

”Men man skal også være opmærksom på, at hjælpepakkerne står til at udløbe den 8. juli, og det vil sige midt i sommerferien. Derfor vil regeringens indstilling være, om der er dele af hjælpepakkerne, hvor det giver mening, at have den i en længere periode - fx til august”, siger finansminister Nikolaj Wammen.

Han peger som et eksempel konkret på ordningen for lønkompensation, som er lavet med arbejdsmarkedets parter.

”Jeg vil på den baggrund invitere arbejdsmarkedets parter til møde i denne uge, for at kigge på den trepartsaftale vi har lavet”, siger Nikolaj Wammen.

Finansministeren vil i næste uge mødes med Folketingets partier for at drøfte de dele af hjælpepakkerne, som er lavet sammen med partierne.  

Lønkompensation forsætter og midlertidig adgang til a-kasser

Ekspertgruppen foreslår dog også, at lønkompensationsordningen skal kunne fortsætte for visse virksomheder, som finansministeren lufter det.

”Virksomheder, der stadig er lukket med forbud, bør kunne få adgang til lønkompensation (til medarbejderne) og kompensation for faste omkostninger”, skriver ekspertgruppen.

Det foreslås også, at virksomheder, der har haft mindre end en måned til at åbne, kan få adgang til kompensation for faste omkostninger i yderligere en måned.

Der foreslås derimod ikke undtagelser for kompensationsordningen for selvstændigt erhvervsdrivende.

”Men her kan det overvejes at give midlertidig adgang for at melde sig ind i en a-kasse med tilbagevirkende kraft for visse grupper”, skriver eksperterne.

Ifølge seneste opdaterede tal per 25. maj fra Erhvervsstyrelsen har knap 220.000 personer modtaget lønkompensation for knap 8,7 milliarder kroner. Knap 57.000 selvstændige har søgt om kompensation, og der er udbetalt for samlet 3,5 milliard kroner i kompensation.

Enig i udfasning, men det skal ske gradvist

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er enig med ekspertgruppen i, at hjælpepakkerne bør udfases, men det skal ske gradvist, lyder opfordringen.

”Jeg er enig med ekspertgruppen i, at virksomhederne inden for en overskuelig fremtid skal stå på egne ben, og at hjælpepakkerne i den forbindelse skal udfases. Men det skal gøres på en gradvis måde, så vi tager hensyn til, at det ikke er alle brancher, der har fået lov at åbne. Mange steder er man også fortsat underlagt regler, der begrænser indtjeningen. Vi skal sikre en ordentlig overgang, så vi holder liv i levedygtige virksomheder”, siger administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Jacob Holbraad.

Han opfordrer regeringen til yderligere drøftelser om lønkompensationsordningen.

Akademikernes formand Lars Qvistgaard er enig i, at udfasningen af hjælpepakkerne bør ske gradvist.

“Det er fornuftigt at begynde at udfase hjælpepakkerne, men det bør ske gradvist, da der fortsat er rigtig mange, som arbejder i brancher, hvor de ikke har fået lov at åbne på normale vilkår. Disse brancher har brug for at hjælpepakkerne udfases i samme takt, som virksomhederne kan åbne op”, udtaler Lars Qvitsgaard.

Han opfordrer til, at små virksomheder og selvstændige også får mulighed for støtte i længere tid.

Lars Qvistgaard roser derfor ekspertens forslag om at dispensere fra a-kasse reglerne, så det er muligt for disse grupper at modtage dagpenge. Han understreger dog, at der er brug for at finde låneløsninger for små- og mellemstore virksomheder.

“Det danske erhvervsliv er i høj grad drevet af gode ideer og iværksætteri i små- og mellemstore virksomheder. Den sidste finanskrise havde voldsomme konsekvenser for dansk iværksætteri. Det er bl.a. fordi de små- og mellemstore virksomheder ikke blev tænkt ind i låneordningerne. Den fejl må vi ikke gentage“, siger akademikernes formand.