Dansk Magisterforening

Danskere mest tilfredse med livet i EU under coronakrisen

EU-skilt

© PetraD/Colourbox

Del artikel:

Danskerne er det folk i EU, som har været mest tilfredse under første fase af coronakrisen, viser en ny international undersøgelse. Også finnerne og svenskerne har været tilfredse. Men der er generelt en stor grad af ensomhed og bekymring for fremtiden blandt EU-borgerne.

Coronapandemien har ikke overraskende haft stor indflydelse på livet for rigtig mange EU-borgere. Men der er alligevel ganske stor forskel på, hvor tilfredse borgerne i EU har været med deres liv under den krise, som pandemien har medført.

Danskerne er faktisk det folk, som har været mest tilfredse med livet i den første fase af coronakrisen. Det viser en ny, international online-undersøgelse lavet af Eurofound, som 85.000 EU-borgere havde svaret på per 30. april.

Ifølge undersøgelsen havde Danmark en score på 7,4 ud af 10 mulige point, og det placerer Danmark som det land blandt de 27 EU-lande med højeste tilfredshed blandt borgerne under coronakrisens første fase. Finland kom lige efter med en score på 7,3. Også befolkningen i Holland, Østrig, Luxembourg, Sverige og Tyskland har udvist større tilfredshed end de fleste andre EU-lande.

Frankrig er derimod blandt de EU-lande, der ifølge undersøgelsen med en score på 5,9 har den laveste gennemsnitlige livstilfredshed. Det er ellers en position, som landet generelt ikke har i andre undersøgelser, der blev udført før COVID-19-krisen. Helt i bund ligger Grækenland, Bulgarien og Kroatien.

Stor indflydelse på optimisme for fremtiden

Ifølge undersøgelsen har krisen forårsaget af pandemien haft en enorm effekt på folks optimisme for deres fremtid.

Kun 45 procent angav, at de var optimistiske for deres egen fremtid i april 2020, hvorimod 64 procent var optimistiske i 2016 i Eurofounds europæiske livskvalitetsundersøgelse - et fald på næsten 20 procentpoint.

Hovedresultaterne i undersøgelsen viser, at:

  • Mange respondenter rapporterer om en høj grad af ensomhed og en lav grad af optimisme for fremtiden
  • Generelt viser undersøgelsen et mærkbart fald trivslen
  • Respondenter rapporterer også om et dramatisk fald i tilliden til EU og deres nationale regeringer, med lave niveauer rapporteret i mange lande.
  • Undersøgelsesresultaterne bekræfter også en stigning i digitalt arbejde
  • Et voksende antal respondenter føler usikkerhed omkring deres job med et dramatisk fald i arbejdstiden
  • Endelig tegner undersøgelsen en forværret økonomisk situation og stor bekymring over den økonomiske fremtid blandt borgere i de 27 EU-medlemsstater

Respondenternes subjektive velvære i april 2020 var relativt dæmpet. I EU vurderede folk generelt deres livstilfredshed til 6,3 og lykke på 6,4 på en skala fra 1 til 10.

Mennesker, der var arbejdsløse, havde signifikant lavere livstilfredshed end gennemsnittet på 4,7 point.

Begge disse er under de vurderinger, der er givet i generelle befolkningsundersøgelser, såsom den europæiske livskvalitetsundersøgelse (EQLS), som i 2016 målte EU's gennemsnitlige livstilfredshed på 7,0 og lykke på 7,4.

Undersøgelsen forbliver online i løbet af de næste par måneder, så man kan opfange tendenser for den påvirkning, som pandemien COVID-19 har på EU-borgernes på liv og arbejde. De endelige resultater offentliggøres i september 2020.