Dansk Magisterforening

Microsoft tester 4-dages arbejdsuge med stor succes

Takuya Hirano er præsident og administrerende direktør for Microsoft Japan og står i spidsen for at indføre 4-dages arbejdsuge for 2300 af softwarevirksomhedens ansatte i Japan. Eksperimentet har medført en øget omsætningen på 40 procent. © Microsoft

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Den japanske afdeling af softwarevirksomheden Microsoft har afprøvet en firedages arbejdsuge for sine 2300 ansatte og oplevet en øget omsætning på 40 procent.

Tendensen med at indføre firedages arbejdsuge spreder sig. En række firmaer har i en årrække med succes reduceret arbejdstiden for deres ansatte og sendt dem på weekend, når torsdagens arbejde er klaret. Uden at miste omsætning, men tværtimod med positive følger som lavere sygefravær og gladere medarbejdere.

Det gælder blandt andet danske softwarevirksomhed IIH Nordic, hvor de ansatte siden 2014 har haft tre dages weekend

Det samme indførte den danske designvirksomhed Umage for sine 45 ansatte fra september 2019 ud fra blandt andet ønsket om at få Danmarks gladeste medarbejdere

Tidligere har også store techvirksomheder som fx Google og Amazon taget initiativer til at nedsætte arbejdsugen til 30 timer. 

Og nu har Microsoft i Japan altså afprøvet et lignende eksperiment, som de kalder work-life choice challenge og dækker alle dets 2300 ansatte. Virksomheden lukkede helt enkelt ned i samtlige fredage i august måned 2019. Resultat: Stor succes. Det skriver CNBC.

Virksomheden har således øget sin omsætning med 40 procent. Fremgangen skyldes ifølge virksomheden til dels en reduktion af møder til maksimalt 30 minutter og desuden en stigning i afholdelse af fjernkonferencer.

Med den reducerede arbejdsuge oplevede virksomheden desuden et fald i omkostningerne med 23,1 procent i forbruget af elektricitet og 58,7 procent færre tryksider i perioden.

Store problemer med overarbejde

Japan er kendt for at have nogle af verdens længste arbejdstider. Problemer med pludselig død på grund af overarbejde i omfanget 80-100 om måneden i Japan er så udbredt, at det endda har sit eget begreb, ’karoshi’. Ifølge en regeringsrapport fra 2016 havde næsten en fjerdedel af de undersøgte virksomheder ansatte, der havde 80 timers overarbejde om måneden.

I Microsoft Japan har de ansatte da også taget godt mod initiativet om at arbejde mindre.

Ifølge en intern undersøgelse har 94 procent af de ansatte udtrykt stor tilfredshed over for selve arbejdet i en firedages arbejdsuge, og 97 procent mener, at den forkortede arbejdsuge har forbedret deres livsbalance.

"Arbejd kortere tid, hvil godt og lær meget. Det er nødvendigt at have et miljø, der giver dig mulighed for at føle dit formål i livet og få en større indflydelse på arbejdet”, udtalte Takuya Hirano, præsident og administrerende direktør for Microsoft Japan, til den japanske avis The Mainichi om eksperimentet.  

”Jeg vil have, at medarbejderne skal tænke over og opleve, hvordan de kan opnå de samme resultater med 20 procent mindre arbejdstid", tilføjede han.

Virksomheden yder også økonomisk støtte på op til 100.000 yen (cirka 6113 kr.) for medarbejdere, der vil tage på familieture eller udvikle nye færdigheder. Lønnen påvirkes ikke.

Efter de positive resultater med nedsat arbejdsuge har Microsoft Japan valgt at videreføre eksperimentet med en forkortet arbejdsuge også denne vinter.

}