Dansk Magisterforening

Tutorer frygtede rusforløb uden alkohol: "Det er faktisk mega fedt"

t.v: Sebastian Hall Aabyrt. i midten: Rikke Ploug Jacobsen t.h: Theis Simonsen © Foto: Privat

Af Magnus Vesth Skjødt
Del artikel:

I disse dage ville de nystartede studerende på de danske universiteter normalt vælte rundt med en bajer i hånden og en ny medstuderende under armen. Men sådan er det ikke i år.

Coronaen lukkede landet ned, undervisningen blev flyttet online og øllene er bandlyst fra campus. Vi har snakket med en række tutorer fra KU og SDU for at høre, hvordan man har løst den olympiske udfordring det er, at ryste russerne sammen, uden at man må dele shots ud.

Speed-interview og øl efter fem

Sebastian Hall Aabyrt: tutor på Kinastudier, Københavns Universitet

Sebastian Hall Aabyrt var bange for, at de nye studerende ikke ville deltage i arrangementerne, når der ikke var fest og alkohol, men det blev en kæmpe succes. © foto: Privat

På Københavns Universitet har man bandlyst fest på campus, så vi har været nødt til at tænke kreativt for at give de nystartede den bedst mulige oplevelse. Vi har brugt ekstremt meget tid på at planlægge i forhold til, hvad vi plejer at bruge.

Der er restriktioner på, hvor mange der må være i lokalerne og på udendørs arealer. Vi har også skulle tænke os om i vores omgang med de nye studerende, når der ikke må være fysisk kontakt.

Vi har været mest nervøse for, om folk overhovedet har haft lyst til at deltage uden festerne, men for vores vedkommende er det gået helt fantastisk. Vi har haft næsten fuldt hus, og der har stadig været en oplevelse af, at de nye studerende har været engagerede.

Det er næsten bedre i år, end det var, da jeg selv startede på KU.

Vi har lavet speed-interview og frugtsalat, og det er blevet taget godt imod. KU har bandlyst alkohol på universitetet, men vi har afholdt udendørs arrangementer efter klokken 17.

Vi sørger for ikke at opfordre til at feste, men det er voksne mennesker, og vi kan ikke nægte dem det.

Vi har især haft fokus på at inddrage alle de nye i arrangementerne. Jeg syntes, at vi har været gode til at videreformidle til russerne, hvis der er nogle stykker der tager i Østre Anlæg og får en øl efter klokken 17, så alle kan være med.

Og så vil jeg godt sige, at KU har gjort et fucking godt arbejde med at få det her til at fungere. De har videregivet oplysningerne til os i det øjeblik, de selv fik dem, og de været en kæmpe hjælp, når det kom til at få det til at spille med lokaler og har udvist forståelse for vores tanker og bekymringer.

Bold i parken

Theis Simonsen: Mentor på amerikanske studier, SDU

Theis Simonsen og de andre tutorer på Syddansk Universitet har planlagt en rusweekend, nu hvor rusturen i skoletiden er aflyst. © Foto: Privat

På Syddansk Universitet er det fleste af arrangementerne blevet aflyst. Det har været lidt en prøvelse at få det hele til at spille for de 55 nye studerende. Vi har været meget nervøse for, om de får det sociale aspekt ind i studiet på grund af mindre undervisning på campus og mindre mulighed for at lære hinanden at kende her i starten. 

For at imødekomme retningslinjerne, er rusturen blevet aflyst. I stedet afholder vi en rusweekend, da det så er en aktivitet i fritiden og ikke en universitetet har ansvaret for. I løbet af ugen tager vi også ud i Odenses parker og spille noget bold.

Der vil være en række aktiviteter som rundbold, fodbold og ølbowling. Noget hvor man kan holde afstand og stadigvæk blive rystet sammen. Og undgå, at vi er for mange samlet.

Vi arrangerer ikke noget fest. Så skulle der blive noget, bliver det i mindre grupper i privaten for at undgå, at der bliver for mange samlede. Og så deler vi det op i mentorholdene.

Parløb og trillebør er droppet

Rikke Ploug Jacobsen: tutor på Japanstudier, Københavns Universitet

I Rikke Ploug Jacobsens tutorgruppe har de valgt at droppe festerne. © foto: Privat

Vi har forberedt os en måned til halvanden længere end vi plejer, fordi vi har ventet på svar fra myndighederne om, hvilke retningslinjer vi skulle følge.

Sidste år havde vi mange fester, som vi selvfølgelig ikke har kunnet holde i år.

For eksempel ToRS-cup, hvor de forskellige studier på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier kæmper i forskellige discipliner er blevet aflyst. Her plejer hvert studie at få sin egen farve, og så har vi det bare sjovt! Det håber vi, at vi kan holde på et senere tidspunkt.

Vi har været nervøse for, om folk overhovedet ville dukke op. Men det er faktisk imponerende, så mange der er med, hvor engagerede de er, og hvor meget de spritter af. De er rigtig gode til at snakke med hinanden. Jeg har det vildt fedt over, at de har et så godt sammenhold allerede.

Festerne har vi valgt at droppe om aftenen. Men vi har aftalt, at nogen af os kan tage ned og drikke en øl på en åben plads. Vi har været nede og bare hygge ved Bryggen. Vi gav dem ikke alkohol eller noget, det fandt de selv ud af, om de havde lyst til. Det er nok det tætteste, vi kommer på fest.

Par-løb og trillebør har vi måttet droppe, men så har vi lavet nogle andre lege. Det har været et kæmpe puslespil, men det har været det hele værd, når man ser hvor engagerede de er, og hvor godt sammenholdet er. Det er mega fedt!

}