Dansk Magisterforening

A-kasser advarer: Lad ikke dagpengepausen løbe ud

Del artikel:

Snart begynder dagpengeperioden at tikke igen efter en pause under corona. 9.000 har kun kort tid tilbage på dagpenge og er i en svær situation: "Der står en stor gruppe nyledige corona-fyrede foran dem, som arbejdsgiverne højst sandsynligt finder mere attraktive", siger a-kasse-direktør.

Tusindvis af dagpengemodtagere får rygende travlt med at finde et job den 1. september.

Her udløber den særlige ordning, der siden 27. marts har sat dagpengeperioden på hold. I den periode har ingen brugt af retten til i alt to års dagpenge.

Nu opfordrer Danske A-kasser politikerne til at fortsætte ordningen året ud, fordi der stadig er 9.000 personer med under et halvt års dagpenge tilbage. Det siger direktør Verner Sand Kirk til A4.

”Mange vil have en væsentligt kortere periode at løbe på. Og de mennesker risikerer at miste deres ret til dagpenge på et tidspunkt, hvor arbejdsmarkedet og chancen for at få et job er historisk dårlig”, siger Verner Sand Kirk til A4.

Han forventer, at antallet af personer, der falder helt ud af systemet, vil stige mere end normalt, når dagpengeuret igen begynder at tikke.

”Samtidig er det her en gruppe mennesker, der næppe vil stå først i køen til at få et job. Der står en stor gruppe nyledige corona-fyrede foran dem, som arbejdsgiverne højst sandsynligt finder mere attraktive”, siger Verner Sand Kirk til A4.

Udmeldingen bakkes op af flere fagforbund. ”En potentiel katastrofe”, mener både FOA og HK Danmark. 

”Om en uge udløber aftalen om den døde eller neutrale periode. Mange vil komme på kontanthjælp, det er en katastrofe for mange familier. Lad os nu forlænge den neutrale periode frem til udgangen af 2020”, skriver HK Danmarks næstformand, Martin Rasmussen, på Twitter.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard mener dog ikke, at dagpengeperioden bør forlænges. Flere og flere mennesker finder job efter den første umiddelbare jobkrise, siger han til A4.

”Nu er vi i en situation, hvor store dele af Danmark er blevet lukket op. Det gælder også på beskæftigelsesområdet, hvor den aktive indsats igen er oppe og køre, og hvor tallene peger på, at der, på trods af sundhedskrisen, er job at søge. Derfor mener vi ikke, at dagpengepausen skal forlænges”, siger Peter Hummelgaard .

}