Vi har fået nyt website

Akademikerbladet er blevet en del af dm.dk. Vores journalistik er den samme som altid. Læs redaktørens forklaring her.

Dansk Magisterforening

Stor fyringsrunde: 35-40 mister jobbet på Nationalmuseet

© Nationalmuseet

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Direktør Rane Willerslev har meldt ud, at de årlige 2 pct.-besparelser tvinger Nationalmuseet til at afskedige 35-40 medarbejdere.

”En frygtelig trist situation.”

Meget mere er der ikke for tillidsrepræsentant John Lund at sige om situationen på Nationalmuseet. Ved et SU-møde onsdag meddelte direktør Rane Willerslev, at den budgetbesparelse på små 32 millioner kroner, som i forvejen var meldt ud, kommer til at medføre, at mellem 35 og 40 stillinger på museet nedlægges.

Det er de årlige 2 procent-besparelser i statstilskuddet, der gør det nødvendigt for Nationalmuseet skære hårdt i budgettet.

”Ledelsen prøvede at fokusere på det positive i, at man er i stand til at spare halvdelen af pengene på driften og gennem andre tiltag. Men tilbage står altså, at 35-40 personer skal afskediges,” siger John Lund.

Den endelige udmelding omkring antallet af fyringer har angiveligt ventet på regeringens finanslovsudspil. Men selv om der kom en mindre bevilling, var det altså ikke noget, der for alvor kunne gøre en forskel i forhold til de massive besparelser.

På Nationalmuseet havde man til det sidste håbet, at finanslovsudspillet skulle indeholde et stop af 2 procent-grønthøsteren. I stedet kom en særbevilling, som altså ikke kommer til at gøre nogen særlig forskel. Det sidste håb, John Lund klynger sig til, er nu, at man i løbet af finanslovsforhandlingerne alligevel skulle blive enige om at undtaget Nationalmuseet for besparelser.

”Rane Willerslev har sagt, at skulle der ske noget i den retning, ville man kunne tilbagekalde de fleste af afskedigelserne. Men der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at der kommer nogen fra kulissen og reder os.

Varslingen af de mange afskedigelser vil komme til at ske 11. oktober. Herefter har de fyringsvarslede 14 dage til at komme med indsigelser, og den 25. oktober, vil afskedigelserne finde sted.

”Varslingen kommer til at ske på den dum dag – dagen før Kulturnatten samt begyndelsen af efterårsferien, som er to vigtige tidspunkter for museet. Og det vil selvsagt være ekstremt demotiverende. Men det kunne ikke blive anderledes. I det hele taget har det været en hård tid, fordi forløbet begyndte allerede før sommerferien, og folk er meget påvirkede,” siger John Lund.