Dansk Magisterforening

Tal om psykisk arbejdsmiljø uden chefen

Af Farhiya Khalid
Del artikel:

Arbejdstilsynet har fået ret til at tale om psykisk arbejdsmiljø med ansatte uden at chefer kan kræve at lytte med. Arbejdsmarkedsforsker kalder det et klart fremskridt for lønmodtagerne.

Stress, mobning og depression. Stadig flere mennesker i Danmark overbelastes psykisk af deres arbejde. Mellem 2012 og 2016 er andelen af beskæftigede lønmodtagere, der føler sig psykisk overbelastede steget fra 14,5 procent til 17 procent. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Men der er måske hjælp at hente. Arbejdstilsynet får nu ret til at gennemføre samtaler med ansatte om psykisk arbejdsmiljø, uden at chefen kan forlange at være til stede.

Regeringen vil nemlig ændre de nuværende regler, da arbejdsmarkedets parter ikke kunne nå til enighed om fælles anbefalinger til, hvornår Arbejdstilsynet skal gribe ind, når det handler om det psykiske arbejdsmiljø.

”Et dårligt psykisk arbejdsmiljø kan have alvorlige konsekvenser for den enkeltes sundhed og trivsel. Derfor er det vigtigt, at tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø fungerer – og den kommende justering skal sikre, at der fortsat er klare rammer for, hvornår og hvordan Arbejdstilsynet kan gribe ind, siger Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

”En positiv ændring”
Peter Hasle, der er professor i arbejdsmiljø på Aalborg Universitet hilser ændringen velkomment og kalder det et klart fremskridt for lønmodtagerne.

”Praksissen var et problem, for hvis en ansat f.eks. har problemer med trivsel eller helbred, så vil man ikke være tilbøjelig til at fortælle om det, hvis der sidder en leder ved siden af”, siger han til Magisterbladet.

Han bakkes op af arbejdslivsforsker Hans Jørgen Limborg, der mener, at ændringen kan åbne op for muligheder på arbejdspladser, hvor der er store problemer.

”Det er en positiv ændring, for det kan betyde, at Arbejdstilsynet kan få informationer, der tidligere måske har været sværere at få fat på”, siger Hans Jørgen.

Også han påpeger, at medarbejdere måske er mere ærlige omkring problemerne på en arbejdsplads, hvis ledelsen ikke lytter med.

”Det giver selvfølgelig nogen andre vilkår, at Arbejdstilsynet kan tale med medarbejdere uovervåget. Det kunne være at en medarbejder bliver mobbet af sin chef, og det ville en ansat muligvis ikke dele, hvis chefen er til stede ved mødet”, siger Hans Jørgen Limborg.

Ledelseskvaliteten er vigtigere
Det er dog ifølge begge forskere ikke særligt mange arbejdsgivere, der har gjort brug af retten til at sidde med ved bordet, når Arbejdstilsynet har været på besøg på en arbejdsplads. Arbejdsmiljøforsker Peter Hasle fortæller, at man har stor viden omkring, hvor væsentlig kvaliteten af ledelse er for medarbejdernes sundhed og trivsel. Derfor så han hellere, at Arbejdstilsynet fik lov til at se på ledelseskvalitet.

”Der et behov for at Arbejdstilsynet også kan se på ledelseskvalitet, for så ville man have mulighed for at forholde sig til arbejdspladser, hvor ledere ikke er i stand til at lede på en fornuftig måde og derfor skaber usikkerhed og utryghed blandt medarbejderne. Men så langt har ministeren ikke valgt at gå”, siger Peter Hasle.