Dansk Magisterforening

KU: Vi tager ”tre på stribe”

Del artikel:

Københavns Universitet modtager i 2017 tre ud af fem EliteForsk-priser. Men når der tages højde for det store antal forskere ved institutionen, er universitetet langt fra nogen prissluger.

Københavns Universitet har forståeligt nok bemærket, at forskere ved universitetet i år tager godt for sig af EliteForsk-priser. 

”TRE PÅ STRIBE TIL KU” hedder det kækt på universitets hjemmeside og Universitetsavisen har været sjove med en Tump-inspireret hilsen til Aarhus Universitet på Twitter.

Magisterbladet blander sig gerne i drilleriet og har derfor opgjort alle modtagere af prisen siden første tildeling i 2007. Optællingen viser, at forskerne ved to universiteter har modtaget nøjagtig lige mange priser, nemlig 18 styk.

Der er dog et men. For selvom AU og KU går for at være de største danske universiteter, er Københavns Universitet alligevel klart storebror. Og hvor AU eksempelvis ifølge de seneste tal brugte 3,1 mia. kr. på forskning i 2015, var KU’s forbrug en hel del større, nemlig 4,9 mia. kr.

LÆS OGSÅ: Læs om de fem vindere af Eliteforsk 2017 og deres forskning

Med andre ord har Københavns Universitet altså et årligt ekstra ressourceforbrug på 1,7 mia. kr. for at opnå samme antal eliteforskningspriser.

Ser man på antallet af forskere ved de to institutioner er billedet det samme. I 2015 var der 2.435 forskere på AU, men hele 4.080 på KU. Det betyder altså, at én ud af 135 forskere på AU er eliteforsker, mens det i KU's tilfælde blot er én ud af 226 forskere.

Sammenlignet med de øvrige universiteter ligger KU faktisk i den nedre halvdel når det gælder EliteForsk/VIP-ratio.

}