Dansk Magisterforening

Regeringen dropper skatteforslag mod fonde

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Heftig kritik fra private fonde får nu regeringen til at sløjfe skatteforslag om at afskaffe den såkaldte transparensregel, der hjælper almennyttige formål. Konsolideringsfradraget afskaffes dog stadig.

Regeringen trækker i land. Den havde ellers besluttet sig for at afskaffe en lukrativ beskatningsregel for fonde. Det drejer sig om den såkaldte transparensregel.

Reglen betyder, at indkomsten i fondsejede selskaber er skattefri, hvis indkomsten overføres til fonden, hvor den bliver uddelt til almennyttige formål.  Det har fået landet kulturinstitutioner til at advare om en forestående katastrofe og også medført heftig kritik fra fondene. Men nu trækker regeringen altså forslaget tilbage.

"Vi har lyttet til den kritik, der er kommet fra fondene. Fondene yder vigtige bidrag til almennyttige formål inden for bl.a. forskning og kultur, og vi har på intet tidspunkt ønsket at sende en milliardregning af sted til dem. Derfor er det en fornuftig løsning, vi har fundet her", udtaler skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse.

Halv katastrofe
At Skatteministeriet har besluttet at bevare transparensreglen gør katastrofen mindre. Men den forsvinder ikke. For godt nok letter det presset på det store erhvervsdrivende fonde, men ikke på de mange almennyttige fonde, der er afhængige af konsolideringsfradraget, som afskaffes.

Dermed halveres skaden kun fra en hel til en halv milliard mindre kroner til de almennyttige formål, påpeger professor på CBS Anker Brink Lund overfor Jyllands-Posten. 

"Samlet set kommer indgrebet nok årligt til at betyde en halv milliard kroner mindre til almennyttige formål - heraf cirka 125 mio. kroner, som ville være gået til kulturelle formål", siger Anker Brink Lund.  

Konsolideringsfradrag afskaffes fortsat
Mens regeringen altså beholder transparensreglen som gennemfører den at afskaffe konsolideringsfradraget, påpeger skatteministeren. Det fradrag giver fondene et ekstra fradrag på 25 procent når de uddeler beløb til almennyttige formål som forskning og kultur.  

Ifølge Skatteministeriet afskaffes konsolideringsfradraget som led i finansieringen af en gradvis nedsættelse af bo- og gaveafgiften ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder.

"Fondene uddeler omkring 8,5 mia. kr. årligt, og i det lys er det rimeligt nok, at de bidrager med en mindre del af finansieringen af skattelettelserne. Skatteforholdene gør, at fondene fortsat har gode muligheder for at udvikle og præge det danske samfund. Sådan skal det naturligvis også være", siger Karsten Lauritzen.

Han påpeger, at det var en bunden opgave at finde finansiering til finanslovens øvrige lettelser.

}