Dansk Magisterforening

Minister og universiteter uenige om dimensionering

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Antallet af studerende på visse uddannelser skal skæres allerede til næste år, lyder meldingen fra Esben Lunde Larsens ministerium. Sådan har Danske Universiteter ikke opfattet aftalen om dimensionering, siger rektorformand.

Forvirringen om, hvordan den endelige dimensioneringsaftale skal udmøntes, har nået nye højder.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop meldt ud, at visse ledighedsramte uddannelser skal skære ned i antallet af pladser allerede fra næste år. Det kommer bag på universiteterne.

”Vi har hele tiden været af den klare opfattelse, at den dimensioneringsaftale, som vi nåede frem til med ministeriet sidste efterår, lå fast indtil 2017. En årlig redimensionering vil, udover ekstra bureaukrati, skabe en masse usikkerhed på universiteterne – både for studerende og for ansatte,” udtaler talsmand for Danske Universiteter, Anders Bjarklev.

Ifølge Danske Universiteter var det en del af den forrige uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsens allerførste udspil til en model for dimensionering, at alle uddannelser skulle genberegnes hvert år. Men Anders Bjarklev mener ikke, at det element var med i den endelige aftale.

Invitation til dialog
”Som vi ser det, var den daværende ministers første model et forhandlingsgrundlag. Jeg er ked af, at vi skal åbne et gammelt sår, og at en årlig beregning blev en del af den endelige forståelse,” skriver universiteternes rektorformand i en pressemeddelelse.


Til Dagbladet Information mandag siger Esben Lunde Larsen, at det var universiteterne selv, der ville holde fast i en aftale, der indebærer en årlig dimensionering af nye uddannelser.

”Men skulle der være problemer og skulle uddannelsesinstitutionerne have en anden opfattelse af den aftale, som de har indgået end den, min styrelse har, så er de altid velkomne til at henvende sig til mig”, siger ministeren, ifølge Information.
}