Dansk Magisterforening

SOS fra forskere: ”Vi mangler fordomme"

Af Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Et tysk-dansk forskningsprojekt beder om hjælp fra voksne danskere. Emnet er stereotyper. Brug fem minutter, forær en fordom til forskerne, og bring Danmark på niveau med Tyskland.

Tyske besvarelser er i overtal. Og som om det ikke var nok: De danske besvarelser kommer overvejende fra unge mennesker. Populationen i undersøgelsen er nu så skæv, at projektets forskere beder om din hjælp.

”Netop, når det gælder Tyskland, vil der sandsynligvis være forskel på de forskellige generationers forestillinger om det typisk tyske. Vi lukkede undersøgelsen i sidste uge, men kunne se, at vores materiale ikke var godt nok. Nu åbner vi undersøgelsen igen i håb om, at nogle – forhåbentlig mange – af Magisterbladets læsere vil besvare skemaet”, siger projektets leder Erla Hallsteinsdóttir, der er lektor ved Institut for Sprog og Kommunikation ved Syddansk Universitet.

Forskningsprojektet hedder ”Nationale stereotyper og marketingstrategier i den dansk-tyske interkulturelle kommunikation”. Det gennemføres i samarbejde mellem Syddansk Universitet og universitetet i Kiel og er støttet af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling i det dansk-tyske grænseland. Forskerne vil med projektet undersøge eventuelle barrierer i den grænseoverskridende kommunikation mellem de to kulturer.

”Der findes allerede nogle undersøgelser af dansk-tyske stereotyper, men der er sket meget inden for de seneste år og årtier. Tyskland er genforenet, vi har oplevet en euro-krise og en krise omkring Muhammed-tegningerne, og der har været en varm debat om dansk grænsekontrol. Måske har danskernes forestillinger om det typisk tyske ændret sig”, siger Erla Hallsteinsdóttir    

Hold ikke din mening for dig selv. Udfyld skemaet og bring balance i de danske bidrag.

Wenn Sie sich eher deutsch als dänisch fühlen, dann können Sie hier Ihre Stereotype über Dänen angeben.