Dansk Magisterforening

Ingen UM-fyringer, når ambassader lukkes

Del artikel:

Ansatte på lokalkonktrakter mister jobbet, når Udenrigsministeriet lukker ambassader i starten af 2014. Men magistre og andet personale på de danske repræsentationer i udlandet går ind i den almindelige UM-rokade. Alligevel kaster UM´s største omkalfatring i årtier flere medarbejdere ud i en vanskelig situation.

Mange ansatte på ambassader og andre danske repræsentationskontorer i udlandet befinder sig i en svær situation, efter at udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) fredag fremlagde sine planer for, hvor og i hvilken grad dansk diplomati fremover skal være til stede ude i verden.

Det vurderer DM´s tillidsrepræsentanter i Udenrigsministeriet, chef for Afrikakontoret Birgitte Nygaard Markussen og Anders Bjørn Hansen, der fra ambassaden i Tel Aviv har opmærksomheden rettet primært mod vilkårene for de udstationerede.

”Hvis du bliver hjemkaldt eller omposteret før tid, er det ofte en hel familie, der bliver berørt af det. Skolen, vennerne, alt det sociale er en ting, en anden er, om du fx har en bolig at vende hjem til, eller din partner har et job osv. Det er i forvejen en stor logistisk øvelse, der skal gå op, så den her situation kan være meget vanskelig,” forklarer Anders Bjørn Hansen.

Birgitte Nygaard Markussen supplerer:

”Det er trist for de lokalt ansatte på de kontorer, der skal lukke, for de mister deres arbejde. Mange lokalt ansatte har typisk arbejdet for Danmark i rigtig mange år. Heldigvis undgår alle, der indgår i ministeriets såkaldt almindelige tjeneste, fyringer i forbindelse med ændringerne. Og selv om det kan være svært at få kabalen til at gå op, er det trods alt bedre at indgå i udenrigstjenestens almindelige rokade”, forklarer Birgitte Nygaard Markussen.

Selv om nedskæringer ikke er den vigtigste årsag til omlægningen, udløser den en besparelse på cirka 10 millioner kroner. Frem mod 2017 skal Udenrigsministeriet spare 190 millioner kroner.

 

Udenrigsministeriets lukninger og reduktioner omfatter: 

  • Ambassaderne i Cypern, Luxembourg, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, handelskontoret i Milano samt repræsentationskontoret i Libyen lukkes. 
  • Repræsentationskontoret i Niger udfases, og ambassaden i Burkina Faso kommer fremover til at varetage landeprogrammet for Niger.
  • I Afghanistan vil ambassaden kunne reduceres over de kommende år i forbindelse med at det danske engagement i landet strømlines.
  • Der vil ske reduktioner eller stillingsnedlæggelser en række steder. Det gælder bl.a. i Rumænien, Nederlandene, Portugal, Albanien, Argentina, Malaysia, Vietnam (Ho Chi Minh City) og Marokko.

Kilde: www.um.dk