Tøjspild: Robotter forvandler gamle klude til genbrugsguld

Sorteringsanlægget NewRetex bruger robotter og sensorer til at sortere i tekstilaffald. Robotterne sorterer efter identifikation af materialesammensætning og farve identificeret af hhv. nær-infrarød (near-infrared, NIR) sensorer og kameraer. © NewRetex

Andreas Ebbesen Jensen, journalist, DM BIO
Del artikel:

Tekstilindustrien er den fjerdestørste klimasynder i verden, og meget tøj ender som affald i Afrika og Asien. En iværksætter og tidligere tøjdesigner vil gøre tekstilaffald brugbart igen med et avanceret sorteringsanlæg.

Hør webinar 5. marts om, hvordan teknologien gør en forskel

Det er slut med at kyle sine slidte cowboybukser og hullede strømper i restaffald. Den 1. juli i år besluttede et bredt politisk flertal, at danskernes  tekstilaffald skal sorteres på linje med alt andet affald i hjemmet. 

Dermed er kursen lagt til, at flere ton tøj og tekstiler vil blive genanvendt til gavn for både miljø og klima. 

"For meget tøj og tekstiler ender med at blive brændt af som restaffald. Det kan vi gøre noget ved, når vi sorterer den ødelagte trøje eller tæppe, så det kan få nyt liv," udtalte miljøminister Magnus Heunicke (S) ifm. opdateringen af affaldsordningen. 

En af dem, der gør noget for at redde udtjente tekstiler fra flammerne i afbrændingsanlægget er iværksætter Rikke Bech. 

For to år siden sagde Rikke Bech sit job op som tøjdesigner og tog springet som iværksætter for at finde svaret på netop det spørgsmål.

I dag kan hun kalde sig opfinder af og direktør for et af de første automatiske sorteringsanlæg i Europa.

NewRetex, som sorteringsanlægget hedder, kan sortere tøjaffald i 31 forskellige tekstilsammensætninger.

Vha. avancerede sensorer og robotter sorterer anlægget tøjet efter farver og materialer med forskellig andel bomuld, polyester og andre fibertyper.

"NewRetex er det bindeled, som har manglet mellem affaldsbranchen og tøjbranchen. Vores automatiske sorteringsanlæg gør det muligt at skabe en cirkulær økonomi for tekstiler," siger hun.

EU sætter fokus på tekstilaffald

Sorteringen af tekstilaffald er dog ikke kun kommet højt på dagsordenen herhjemme.

Senest den 1. januar 2025 skal alle EU's medlemsstater have indført separat indsamling af tekstiler. Og allerede den 5. juli i år landede Europa Kommissionens udspil om et revideret affaldsrammedirektiv, der sætter særligt fokus på tekstiler. 

I direktivet foreslår Kommissionen at indføre regler, der skal gøre producenterne ansvarlige for tekstilprodukternes fulde livscyklus og støtte den bæredygtige håndtering af tekstilaffald i hele EU.

"Dette lovforslag er et vigtigt skridt i retning af en mere bæredygtig og cirkulær tekstilsektor, der lever op til vores skelsættende tekstilstrategi. Harmoniserede regler for udvidet producentansvar i hele EU vil skabe lige vilkår på det indre marked og sikre anvendelsen af princippet om, at forureneren betaler. Dette initiativ vil fremme investeringer i infrastruktur til genbrug og genanvendelse af tekstiler, skabe lokale jobs og fremme innovation i alle faser af tekstilernes livscyklus," udtalte Virginijus Sinkevičius, EU-kommissær for miljø, hav og fiskeri, i en pressemeddelelse. 

Webinar: Sådan finder sorteringsanlægget NewRetex ny værdi i gammelt tøj

Rikke Bech fortæller om sin rejse fra tøjdesigner til opfinder af sorteringsanlægget NewRetex, som anvender sensor-, og robotteknologi til at foretage intelligent og automatiseret sortering af kasserede tekstiler.

Tilmeld dig det gratis webinar 5. marts

Genbrug ender som affald i Afrika

Og der er da også god grund til at kigge vores udtjente tøj efter i sømmene.

EU genererer 12,6 millioner tons tekstilaffald om året. Alene tøj og fodtøj tegner sig for 5,2 millioner tons affald, hvilket svarer til 12 kg affald per person årligt.

I dag indsamles blot en tiendedel af det samlede tekstilaffald i Europa til genbrug eller genanvendelse. Resten deponeres eller ryger til forbrænding.

"Det ødsle forhold, vi har udviklet til tekstiler, forurener vores verden. Det bruger store mængder vand og energi, skader naturen og udleder drivhusgasser over hele kloden. Derfor vil vi kræve, at producenterne tager et større ansvar for det tekstilaffald, der skabes," udtalte den ledende næstformand for European Green Deal, Frans Timmermans, i forbindelse med Kommissionens udspil.

Blot en tiendedel af det tøj, vi smider til genbrug, bliver i Europa. Resten eksporteres til Asien og i Afrika, hvor det estimeres at op mod 40 pct. ender som skrald, som på denne strand i Ghana. © Muntaka Chasant/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Spørger man Rikke Bech, er det på høje tid at se tøjbranchens sorte samvittighed i øjnene. Og hun ved, hvad hun taler om.

I 15 år arbejdede hun som tøjdesigner for nogle af de største tøjvirksomheder i Danmark. Og hun mærkede en stigende frustration over, at det tøj, der satte så stort et klimaaftryk på kloden, havde så kort en levetid.

"Der bliver brugt så meget energi på at skabe ét enkelt stykke tøj. Det skal igennem så mange hænder, før det lander i butikkerne. For slet ikke at tale om de enorme ressourcer, der bliver brugt til at transportere tøjet fra den anden side af kloden. Og når det så bliver solgt, så har det ikke nogen værdi mere. Det synes jeg var enormt frustrerende. Så jeg begyndte at spørge mig selv: Kan man ikke gøre et eller andet for at forlænge tøjets værdi?," fortæller hun.

For to år siden sagde Rikke Bech sit faste job op som tøjdesigner for at blive iværksætter. I dag har hun skabt et af Europas første automatiserede sorteringsanlæg til tekstilaffald. © NewRetex

Tekstilaffald får nyt liv som t-shirts og bordplader

Sorteringsanlægget NewRetex er støttet med seks mio. af en bæredygtighedspulje i Miljøstyrelsen og har i alt kostet 10 mio. at udvikle.

Rikke Bech og hendes mand har selv postet et betydeligt beløb i sorteringsanlægget, men har også fået kapital gennem partnerskaber med flere tekstilvirksomheder i Danmark.

En af disse partnere er tekstilservicevirksomheden Elis, der har som erklæret mål, at genanvende 100 pct. af de tekstiler, som de udlejer, vasker og leverer til offentlige og private arbejdspladser i 2030.

NewRetex har sorteret adskillige ton tekstilaffald for Elis i 1. halvår af 2023, og det kommer både tekstilindustrien og miljøet til gode.

Sorteringsanlæggets analyser af tekstilaffaldet fra Ellis viser nemlig, at ca. 89 pct. er egnet til genanvendelse eller downcycling, og ca. 69 pct. kan genanvendes mekanisk, hvilket er mere miljøvenlig end kemisk genanvendelse.

Ellis’ tøjaffald er bl.a. optimalt til at lave nye t-shirts og sweatshirts af, mens det tøjaffald, der må downcycles, fx. kan bruges i bord- og akustikplader eller isolering i bildøre.

Robotter får rygende travlt

NewRetex’ første fabriksanlægget stod færdigt sidste sommer med en kapacitet til at sortere 15 ton tekstiler om ugen.

Men i denne måned indvier Rikke Bech et nyt og større fabriksanlæg, der kan aftage 20.000 ton tekstil fra affaldssektoren.

For med den nye lovgivning om sortering af tekstilaffald i Danmark får de automatiserede robotter i sorteringsanlægget rygende travlt i fremtiden, vurderer Rikke Bech.

"Vi mærker en stigende levering af brugte tekstiler fra kommunerne, og jeg forventer kun, at deres behov for sortering bliver langt større fremadrettet," siger hun.

Næste skridt for NewRetex er at indtage det europæiske marked med flere nye fabriksanlæg, fortæller Rikke Bech, der er stolt over at være med til at vise en mere grøn og bæredygtig vej for tekstilindustrien.

"Jeg går meget op i klimaet og er et stort naturmenneske, men jeg gider ikke gå at brokke mig over klimaet. Det er der i forvejen alt for mange, som gør. Jeg tror på, at man bliver nødt til selv at gå forrest, hvis man vil have ændret tingene," siger hun.

Sådan sorterer du dit tekstilaffald korrekt

Siden 1. juli 2023 har alle dansker skullet sortere tekstilaffaldet.

Men hvilket af dit aflagte tøj skal sorteres som tekstilaffald, og hvilket skal afleveres i en genbrugscontainer eller ende sine dage som restaffald? Det kan du blive klogere på her:

Dette skal sorteres som tekstilaffald

  • Tekstilaffald er tøj og andre tekstiler, der ikke kan genbruges af andre.
  • Tekstilerne kan være slidte, hullede eller med pletter fra fx madlavning, men skal afleveres rene og tørre i poser med knude på.
  • Tøj er fx striktrøjer, huer og halstørklæder, jeans og bukser, skjorter, T-shirts, undertøj og overtøj, jakker og frakker.
  • Andre tekstiler er fx sengelinned; dyne- og pudebetræk, dyner og puder, lagner, sengetæpper og plaider, håndklæder, viskestykker, duge og gardiner.

Dette skal ikke sorteres som tekstilaffald

  • Tøj, sko, bælter, tasker og andre tekstiler, der er egnet til genbrug, afleveres i en genbrugsbutik eller en genbrugscontainer.
  • Beskidt, vådt eller fugtigt tøj og andre tekstiler skal i restaffald
    Ødelagte sko, bælter og tasker skal i restaffald.
  • Brugte og slidte karklude, fx éngangsklude, skal i restaffald
    Tøj og andre tekstiler med olie-, kemi- og malingpletter skal i restaffald.
  • Ødelagt og slidt regntøj og gummistøvler afleveres på din lokale genbrugsstation.

Kilde: Københavns Kommune

}