Tiltrængt fornyet fokus på arbejdsmiljøet

Del artikel:

Psykisk arbejdsmiljø er atter på dagsordenen, efter sagen om Cecilia Lonning-Skovgaard – den nu forhenværende borgmester i Københavns Kommune. Det er vist næppe gået nogens næser forbi, at arbejdsmiljøet i kommunens beskæftigelses- og integrationsforvaltning har haltet gevaldigt i en længere periode. 

Det viste sig, at godt hver fjerde (27 procent) af de ansatte indenfor det seneste år selv oplevede krænkende adfærd, og 30 procent var vidne til krænkende adfærd i centralforvaltningen – det var næsten hver tredje medarbejder. Knap halvdelen af dem, der havde været udsat for krænkende adfærd, sagde i en undersøgelse, at det var ”borgmesteren eller den øvrige politiske ledelse”, der stod bag. Det er ganske enkelt uacceptabelt. 

Det kom oveni, at borgmesteren i sommer i Berlingske underkendte forvaltningens arbejde med henvisninger til jobs indenfor beskæftigelsesområdet, selv om det politiske udvalg selv havde godkendt det. Det er aldrig kønt, når politisk valgte smider de ansatte under bussen! 

Ikke alene går den slags sager udover arbejdsmiljøet og arbejdsglæden hos den enkelte. Men det sætter også fagligheden under pres i en tid, hvor det offentlige i forvejen oplever et stigende pres på at levere fra politisk hold. Og i sidste ende kan det gå det udover borgere og velfærdssamfund, når arbejdsmiljøet er så betændt, som det har været i centralforvaltningen.

Borgmesteren i Københavns Kommune er historie og erstattet af en ny. Men foran forvaltningens ledelse og medarbejdere ligger et stort arbejde med få ryddet op - og få genskabt en arbejdsplads med trivsel, tryghed og optimale rammer for fagligheden. De ansatte har været igennem et urimeligt hårdt forløb. 

DM gik ind i sagen og holdt møde med de tillidsvalgte. Vi samlede også resten af de faglige organisationer til fælles møder og et fælles udspil. Det gjorde vi, fordi hverken ansatte eller arbejdspladser skal stå alene. 

Jeg har kæmpe ros til de tillidsvalgte på arbejdspladsen, der udviste et kæmpe mod ved kræve bedre forhold. Det er beundringsværdigt og understreger værdien af, at vi kan skabe forandringer, når vi står sammen. For deres og vores fælles arbejde har nu skabt grundlaget for, at kommunens beskæftigelses- og integrationsforvaltning igen kan blive en arbejdsplads, hvor medarbejdere og chefer føler sig værdsat og kan få lyst til at gå på arbejde hver eneste dag.

Tillid er helt afgørende på en arbejdsplads. Nogle af jer, der læser med her, arbejder i staten, regioner og kommuner, mens andre af jer yder en stor indsats på private arbejdspladser. Men I ved alle om nogen, at tillid er nøgleordet for trivsel. Det handler det om at få etableret en tryg og tillidsfuld dialog mellem ledelse og medarbejdere. Og tillid og respektfuld dialog er vigtige forudsætninger for at sætte en stopper for krænkende adfærd og et presset arbejdsmiljø, inden det får mulighed for at løbe løbsk.

I er ikke alene om opgaven. I skal vide, at vi står lige bag jer og vil yde al den rådgivning og opbakning, I overhovedet har brug for i processen, ligesom vi gjorde i forvaltningen i København. 

For sammen kan vi arbejde for, at sager som den, vi har set i Københavns Kommune, skal høre fortiden til.

 

}