Barsel med løn skal være en ret – anciennitetskrav skal fjernes

Del artikel:

Måske har I lagt mærke til, at der bliver skrevet en del om barsel i medierne i øjeblikket. Både i forbindelse med årsdagen for indførelsen af øremærket barsel til fædrene, og fordi DM er gået ind i en ny alliance. 

Barselsalliancen kalder vi DM's nye samarbejde med Djøf, IDA og ligestillingstænketanken EQUALIS, som har et klart mål. Langt flere – optimalt set alle – skal have ret til barsel med løn, så det i hvert fald ikke er økonomien, der afholder mødre, fædre og medforældre fra at tage barsel. 

Som det er i dag, er der alt for mange, der ikke kan tage deres løn med på barsel. 

Det skyldes lokale aftaler, som giver et begrænset antal uger - eller ingen - med lønnet barsel, og anciennitetskrav. Det betyder konkret flere steder på privatområdet, at en medarbejder skal have været ansat for eksempel 1-2 år, før arbejdspladsens regler om ret til barsel med løn gælder. Det er helt utilstedeligt, at mange nyansatte på privatområdet ikke har løn under barsel. 

Det er ikke blot urimeligt, at barselsvilkårene varierer så meget og giver ulige muligheder for at stifte familie. Det er også skadeligt for ligestillingen, da vi ved, at mænds lyst til at holde barsel falder, hvis det går udover indtægten, og at kvinder i forvejen tager mere barsel end mænd. 

Det betyder også, at kvinderne bliver hårdere ramt økonomisk, hvis de falder for anciennitetskrav og ikke kan få løn, hvis de trods ringe barselsvilkår får et barn i begyndelsen af deres ansættelsesperiode. 

Men det drejer sig ikke udelukkende om ligestilling. 

Anciennitetskrav og dårlige barselsvilkår går også udover mobiliteten på arbejdsmarkedet, da det kan afholde lønmodtagere fra at skifte til et ellers attraktivt job og dermed sige nej til nye karrieremuligheder, fordi barselsvilkårene ikke er lige så attraktive som arbejdets indhold. 

Derfor undrer det mig også meget, at der for eksempel stadig er anciennitetskrav på mange arbejdspladser, for gode barselsvilkår er blevet et konkurrenceparameter i forhold til at tiltrække arbejdskraft. 

Vi ved fra en Epinion-undersøgelse foretaget for Barselsalliancen, at muligheden for at få løn under barsel er afgørende for rigtig mange for deres valg af job. Det er måske her, vi finder det bedste argument, I som tillidsvalgte kan bruge over for jeres arbejdsgivere, hvis de skulle tøve med at fjerne eventuelle anciennitetskrav, og hvis rimeligheds- eller ligestillingsargumentet ikke bider på: 

De arbejdsgivere, der har gode barselsforhold, vinder kampen om at tiltrække arbejdskraft. 

I Barselsalliancen har vi blandet blod på, at vi fremadrettet vil arbejde for en modernisering af barselsreglerne ved at komme med konkrete anbefalinger – såsom at få fjernet anciennitetskrav – og levere ny viden om udfordringerne, så vi kan få ændret de strukturer, som står i vejen for det endelige mål. 

Nemlig, at barsel med løn skal være en rettighed, uanset om du er mor, far eller medforælder, og uanset hvor du er ansat.

Bedste hilsner

Camilla Gregersen
Forperson i DM

}